Kultura

#64MDF

Bogat festivalski program ove srijede na 64. MDF-u

Bogat festivalski program ove srijede na 64. MDF-u

U tijeku je 64. Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Dva tjedna koliko traje ovo jedinstveno peto godišnje doba djeci i svima koji uživaju u kazališnoj umjetnosti, ne bježe od likovnih izložbi, sudjeluju u cirkuskom showu i rado slušaju dok drugi čitaju, nudi upravo sve to i još više.

Ove srijede, u festivalskom programu ponovno će uživati i mališani koji ne mogu do Šibenika, točnije oni u Primoštenu gdje će danas od 19 sati na Trgu Rudina biti izvedene lutkarske predstave.

U Šibeniku, u moru poznatih i važnih lica, u festivalskom programu sudjeluje Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova jer osim zabave, 64. MDF njeguje i onu edukativnu notu programa jer pripremati nove generacije za vrijeme koje dolazi nije samo osigurati im kvalitetnu zabavu, već i prostor za intelektualni razvoj.

Od srijede 26. lipnja Festival je bogatiji za još jednu međunarodnu suradnju jer će se u Perivoju Roberta Visianija danas raspakirati  interaktivni park iz Španjolske.

PRVO PA RADIONICE I LIKOVNE IZLOŽBE

Standardno u jutarnjem dijelu programa, otvaraju se vrata galerija i muzeja gdje se mogu razgledati divne izložbe. U Galeriji svetog Krševana postavljena je izložba „Odlazak“ umjetnice Anite Celić Cella, ujedno i autorice ovogodišnjeg festivalskog plakata. Zatim „Zaboravljene stvari“ s potpisom akademske grafičarke Agate Lučić čekaju vas u Muzeju grada Šibenika, a ne treba zaboraviti ni izložbu učenika s natječaja „Tri dva jedan – strip je spreman“ u Studiju Galerije svetog Krševana, bivša galerija Matija.

Danas je počela likovno – literarna radionica „Nacrtaj mi priču“ koju vodi akademska slikarica, Tisja Kljaković Brajić, umjetnica koja je autorica festivalskog plakata, poznate ilustracije „Oni“ i knjige „U malu je uša đava“. U Šibeniku je i baletni prvak i koreograf u HNK Ivan pl. Zajca Rijeka, Michele Pastorini koji će djecu povesti na „Plesno putovanje s Pinokiom“, riječ je o jednodnevnoj radionici suvremenog plesa.

NEOBIČNA PRIČA CRVENOG KRIŽA

Od 19 sati počinje drugi dio festivalskog programa rezerviran za program „Trgovi i ulice“, a Festival ponovno ide u gosti. Ovog puta Primoštenu gdje će danas od 19 sati na Trgu Rudina biti izvedene lutkarske predstave „Priča o kotrljanju“ i „Neka druga predstava“ u izvedbi studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka.

U Isto to vrijeme u Šibeniku, ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić  u programu „Čitaju nam važni Šibenčani“ gostuju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zatim glumica, casting mangerica i voditeljica Dramskog studija Ivana Jelić, Oriana Kunčić te student režije Lovre Paić, zatim slikarica Dolores Bujas.

Na istom će mjestu u isto vrijeme Gradsko društvo Crveni križ Šibenik predstaviti svoju slikovnicu „Neobično putovanje“. Slikovnicu će predstaviti uz ravnateljicu Antoniju Gregov Jukić, učenici Osnovne škole Jurja Šižgorića iz Šibenika i učiteljica Ivana Guberina. Slikovnice su tiskane na hrvatskom i ukrajinskom jeziku te će se dijeliti djeci prije službenog predstavljanja.

KLJUČNI SATI

Pojavljivanje male kazaljke na 19 sati bit će ključno za današnji program na MDF-u jer u to će vrijeme zaživjeti i središnji dio Perivoja Roberta Visianija u čijem gornjem dijelu posjetitelji festivala, mali i veliki, mogu uživati u Sajmu dječje knjige i zabavnom Kaufland kutku. U šibenski park stižu gosti iz Španjolske. Dragi prijatelji iz Kaatakra borave u Šibeniku do 5. srpnja koliko će dugo biti otvoren interaktivni park 19 do 20 sati.

„Dijelovi, predmeti, stvari koje skupljamo u našoj radionici poslužile su za izgradnju interaktivnih igara koje žele probuditi i produbiti ljudsku znatiželju. Jednostavne igre proizašle su iz inspiracije estetskih i mehaničkih veza koje povezuju sve te stvari. Kape, bicikli, stolice, cijevi, zavojnice, ventilatori… sve može postati igračka i igra!

Recicloperats je mali i osebujan primjer kako ono što nam ne treba možemo pretvoriti u nešto pozitivno te shvaćamo da svojim sposobnostima možemo kreirati svoj svakodnevni život“, pojašnjavaju.

Sat vremena kasnije, Poljanu ponovno preuzima Triko cirkus teatar i Cirk pozor iz Zagreba sa cirkuskom predstvom „Bivak“ – koja je na glasu kao idealna i za djecu i za roditelje gdje nas dvije vrlo (ne)spretne klaunice uvode u šareni kaunski svijet.

Od danas dio 64. MDF-a su i duo La Papa. Repertoar ovih profesionalnih glazbenika i velikih entuzijasta vrlo je šarolik, odnosno glazba koju izvode pokriva sve od klasike, jazz standarda pa do najnovijeg popa ili rocka te je u njihovoj izvedbi nenametljivog i ugodnog karaktera. La Papa ove godine nudi čak dva programa. Jedan je glazba i ples za djecu s odraslima, a drugi je ples i glazba za odrasle s djecom. Dođite i provjerite sami gdje započinje jedno, a gdje završava drugo. Pronađite ih od 20:45 sati na trgu ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

STANDARDNO ODLIČNI LJETNA POZORNICA I FILMSKA GORICA

Od 21 sat na ljetnoj pozornici stanuje „Pinokio“ baletna predstava u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajca, Rijeka. Čarobna plesna avantura za djecu, temeljena na knjizi Carla Collodija, ostaje vjerna izvornom zapletu, dodajući dašak humora i mašte te otkrivajući do sada nepoznate elemente priče.

Posebno osmišljena za mlađu djecu, ova se predstava izvodi u malim prostorima, stvarajući intimno okruženje koje omogućuje blisku interakciju između izvođača i publike. Ugođaj iz svijeta mašte s puno šarma i humora, neće ravnodušnima ostaviti ni odrasle. Kroz razigranu koreografiju zajedno tragamo za esencijom Pinokijeve avanture i djetetom u sebi. Koreograf, redatelj i dramaturg je Michele Pastorini koji je  danas vodio i festivalsku radionicu.

Od 21.15 sati na Gorici se nastavljaju filmske večeri uz projekciju filma „Mija i ja“. Nastala prema istoimenoj njemačkoj seriji, u kino stiže animirana avantura Mia i ja: Film koja oduševljava čarobnim svijetom vilenjaka, jednoroga i zmajeva. Ono što počinje kao fantastična bajka, za Miju postaje stvarnost: mora pronaći snagu i sposobnost da spasi jednoroge i cijeli svijet.

Naime, Mia se s bajkovitim svijetom Sentopija upoznala čitajući knjigu o mitovima, a sada uz pomoć očevog portala ima priliku ući u taj čarobni svijet, a ujedno ga i spasiti. Film je sinkroniziran pa nema strah od jezične barijere koja uostalom nikad nije problem na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku koji po prirodi svog postojanja ruši sve barijere.


Reci što misliš!