Kultura

najava

Čak 900 minuta filmskoga programa na Tabor film festivalu

Čak 900 minuta filmskoga programa na Tabor film festivalu

Volite li filmove? Takvih je sigurno puno. A filmove pod zvijezdama? Još i više.

Nema, međutim, bolje atmosfere za filmove od one posebne i jedinstvene u Dvoru Veliki Tabor. I nigdje, sigurno, nije moguće doživjeti umjetnost s velikog platna kao na Tabor Film Festivalu.

Utaborite se stoga u subotu i nedjelju, 6. i 7. srpnja u Dvoru Veliki Tabor i ne propustite 22. TFF!

Čak 900 minuta filmskoga programa, a osim toga i poseban ambijent, dobro društvo, povijest i priroda Hrvatskoga zagorja, plus radionica za osnovnoškolce te dva odlična koncerta koji očekuju sve posjetitelje. A ulaz na sve programe – i filmske, i glazbene, i radioničke – je besplatan!

Novopečena selektorica TFF-a, naša poznata filmska kritičarka Diana Nenadić, imala je težak zadatak napraviti odabir za nacionalni i međunarodni program između brojnih prijava pristiglih od Kine i Brazila do SAD-a! Težak posao dobro je odrađen, a ono što nas 6. i 7. 7. očekuje na TFF-u 900 je minuta istinskog filmskog doživljaja.

"Selekcijom kratkometražnih filmova svih rodova i vrsta (ukupno 74 u natjecateljskom programu) iz 33 zemlje i Hrvatske, pokušala se pronaći ravnoteža između filmova s festivalskim referencama i nagradama te potpuno novih filmova, a kada je o međunarodnom programu riječ osigurati što više filmova koji se prvi put prikazuju u Hrvatskoj", ističe umjetnička selektorica.

Među premijernim naslovima našli su se tako i jedan berlinski laureat te višestruko nagrađivani dokumentarac, potom prošlogodišnji portugalsko-švicarski kandidat za Europsku filmsku nagradu, kao i filmovi iz Locarna, Annecyji, s Animafesta i Sundancea, iz Moskve, Toronta i s drugih svjetskih festivala. U hrvatskoj konkurenciji dva su premijerna naslova.

Tijekom 2 dana, od 10 ujutro do ponoći, gledat će se filmovi u dva festivalska kina. No to nije sve, jer nas za otvorenje očekuje velika poslastica: dobitnik Zlatne palme u Cannesu Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića. A za zatvaranje novi film Borne Armaninija Trenuci izazova koji je od početka 2024. osvojio već 5 festivalskih nagrada!

Najviše uzbuđenja, dakako, očekuje nas u večernjim satima u nedjelju 7. 7., kada će uz projekcije pobjednika na otvorenom biti dodijeljene nagrade najboljima: Veronikine lubanje za hrvatsku i međunarodnu konkurenciju, posebna priznanja žirija te Vox Veronicae koju dodjeljuju gledatelji.

Tabor je, dakle, prije svega film, ali Tabor je posvećen i edukaciji. Profesorica sa Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku Tamara Bilankov vodit će besplatnu radionicu za osnovnoškolce koji će snimati svoje filmove mobitelom. Osim toga, Tabor je i mjesto susreta za sve članove Kluba filmaša TFF-a.

No Tabor su i glazba te zabava, jer ćemo tijekom dva dana, nakon filmskih projekcija, imati priliku uživati i u dva odlična koncerta. Prvo u subotu 6. 7. fantastična vokalistica Nina Herr, a dan kasnije u nedjelju 7. 7. i neponovljivi Mangroove.

Zapišite, stoga, Tabor u svoje mobitele i planere, jer 22. TFF jednostavno ne smijete propustiti!

Za one sklonije avanturizmu TFF je uz Dvor Veliki Tabor organizirao i kamp za kampiranje. Toaleti i tuševi su osigurani! No ni jednodnevni izlet automobilom nije isključen, dapače, od Zagreba ćete do Tabora stići za samo sat vremena ugodne vožnje prekrasnim zagorskim krajolikom. 

Za sve zainteresirane tu su i besplatni autobusi Presečki koji polaze prema redovnom redu vožnje s Autobusnog kolodvora u Zagrebu, a da biste ostvarili besplatnu vožnju, dovoljno je ispuniti sljedeći obrazac: https://bit.ly/3VFsFfv.

Za sve dodatne informacije, program i mogućnosti prijave (za sjedeća mjesta za projekcije, mjesto za šator, besplatan prijevoz i filmsku radionicu) posjetite:

https://linktr.ee/tabor_film_festival.


Reci što misliš!