Kultura

subota, 15. lipnja

Predstavljanje KUD Sv. Ante Drage na Etno danima

Predstavljanje KUD Sv. Ante Drage na Etno danima
Ivan Stojanov/Youtube

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar predstavlja KUD Sv. Ante Drage u subotu 15. lipnja 2024. godine od 10 do12h ispred Gradske straže na Narodnom trgu u Zadru

KUD Sv. Ante Drage će se predstaviti glazbenoplesnim tradicijskim programom uz radionicu zalistavca i nabiranja fuštana.

Kulturno umjetničko društvo je osnovano 2016. godine. Osnovalo ga je par entuzijasta i zaljubljenika sa ciljem poticanja, razvijanja i unapređivanja izvornog i reproduktivnog folklora radi njegovanja narodnih običaja i kao takva udruga  smo dobili Priznanje naše općine Pakoštane.  Voditeljica i predsjednica Kud-a je Bosiljka Stojanov.

Uz probe se okupljamo na radionici ručnih radova izrade zalistavca, u dogovoru sa kustosicom Marijom Šarić-Ban koja vodi radionicu zalistavca u Etnološkim - odjelom Narodnog muzeja Zadar smo i započeli izrađivati zalistavac. Uz zalistavac izrađujemo u našoj radionici  nakit i ostale dijelove nošnje: podsuknje ( skuta), pleli čarape, izvezli lancun  i jastučnice, tabletiće za komode, pletove….., a to sve kako bi očuvali običaje, jer imamo u planu pripremiti dotu, napuniti škrinju  za  prikaz  svadbenih   običaja.  Nastojimo se približiti i uključiti što više mještana, a naročito mladih, djece kao  zalog za nastavak  našeg rada. Stoga sudjelujemo  na blagdanima  i crkvenim  događanjima u nošnjama,   pripremamo domjenke uz puno pisme , igrokaza i  igranje kola.  Ove godine će nam biti treći put pripremiti i paliti kolebu ( vatru) na Stipanju , a u svrhu oživljavanja proslave  božićnih dana." poručila je predsjednica društva Bosiljka Stojanov.

 "U svrhu druženja i upoznavanja  tradicije i kulture  ostalih krajeva Lijepe naše, održali smo 4 večere folklora na kojoj su ukupno  prošetali 18 Kud-ova i sa sobom ponijeli  lijepe uspomene. Sudjelovali smo na   večerima, božićnim koncertima  i smotrama  folklora diljem Lijepe naše. Na  smotri folklora u Zadru, stručno povjerenstvo nas je  dva  puta odabralo za predstavljanje naše Županije  na smotri folklora  u Otočcu i Donjoj Dubravi-Zagreb.  Sudjelovali smo na  međunarodnoj smotri folklora u Filderstadtu-Stuttgart, gdje smo osvojili prvu nagradu publike i treće mjesto  stručnog povjerenstva . Dva puta smo nastupali na međunarodnom festivalu folklora : u Budimpešti i Italiji-Montecatini Terme. I dalje imamo pozive na međunarodne festivale folklora.  U 10-om mjesecu ove godine ćemo nastupati  na međunarodnom  festivalu folklora u Ohridu. Za sva naša djelovanja imamo  potporu  TZ i općine Pakoštane.

U sklopu Etno dana Zadarske županije 2024. u dijelu programa Etno šušur, uz glazbeno plesnu izvedbu predstaviti ćemo naše radove oblikovane u radionici KUD- a SV Ante. Izložiti ćemo: zalistavce, podsuknja,  svečane  i svakodnevne pumparice, ispletene čarape, izvezeni lancun i jastučnice i mali tabletići, ispleteni dječji  đemper, nošnju, pokrivač ( šarenca), šal maramu i facol,  plet. Pokazati ćemo nabiranje fuštana, predenje vune, pletenje čarapa, izradu pleta i zalistavca.

Uz radionicu bi pivali  i plesali. Nadamo se približiti se i privući  gledaoce u kolo." -zaključila je predsjednica KUD-a Bosiljka Stojanov.                                         


Reci što misliš!