Kultura

umjetnost

Kako je nastala Djevojka s galebom? Jedna je od najfotografiranijih skulptura u Hrvatskoj

Kako je nastala Djevojka s galebom? Jedna je od najfotografiranijih skulptura u Hrvatskoj

Kraljica Jadrana već desetljećima privlači brojne domaće i inozemne turiste koji se uvijek rado vraćaju.

Djevojka s galebom, simbol je Opatije i cijelog kvarnerskog područja. 

Prekrasna skulptura „Djevojka s galebom”, kipara Zvonka Cara, nalazi se na hridi s prekrasnim pogledom, a postavljena je davne 1956. godine. Do tada je na tom mjestu, dok ga nije srušilo nevrijeme, stajao kip „Madonne del Mare”, koja je postavljena da bdije nad dušom grofa Arthura Kesselstadta, nestalog u proljetnoj oluji na moru godine 1891.

U tom izletu život je izgubila i grofica Fries, dok je njen sin Georg spašen. Originalan kip Madonne se nakon restauracije čuva u Hrvatskom muzeju turizma u Villi Angiolina, a pozlaćenu inačicu Madonne danas se može vidjeti pred crkvom Sv. Jakova – kažu iz Turističke zajednice Opatije o povijesti ovog fascinantnog mjesta koje nadahnjuje brojne posjetitelje.

No, što predstavlja Djevojka s galebom? Skulptura je rad crikveničkoga akademskoga kipara Zvonka Cara. Kad se na nju obrušavaju morski valovi, djeluje poput morske nimfe koja se uzdiže iz vode pa ne čudi što je dobila nadimak Nimfa. − Osnovna je ideja bila da pozdravlja turiste koji dolaze u Opatiju s morske strane – kazali su iz opatijske Turističke zajednice

Riječ je o jednoj od najfotografiranijih skulptura u Hrvatskoj. Naime, uz Djevojku s galebom redovito se žele fotografirati opatijski turisti, kao i mladenci koji se vjenčaju u tom gradu, a nalazi se na svim opatijskim razglednicama. Iako je od šetnice odjeljuje ograda, do nje je relativno lako doći, uz malo truda i pentranja po stijenama.

Autor ju je od milja zvao Opatijka. Zanimljiv je podatak da mu je kao model poslužila jedna Crikveničanka, gospođa Jelena Jendrašić. Ona je tu tajnu čuvala više od 50 godina, kad je napokon otkriveno da je pozirala svojem prijatelju, susjedu i kumu.

Prema njezinu svjedočanstvu, za poziranje nije dobila nikakav honorar niti ga je tražila, nego je to bila usluga prijatelju. Nije profitirao ni autor, kojemu su samo osigurana sredstva za rad. Car je, naime, cijeli život živio skromno od nastavničke plaće, a na ovakve je projekte rado pristajao. U prvoj je verziji Careva Djevojka s galebom imala i ribu u galebovu kljunu, koja je s vremenom nestala, vjerojatno pod naletima valova ili, pak, vandala.

 


Reci što misliš!