Kultura

Na južnom parkiralištu SC Višnjik

Povodom obilježavanja Dana zaštite prirode otvorena izložba „Blago jadranskog podmorja“

Povodom obilježavanja Dana zaštite prirode otvorena izložba „Blago jadranskog podmorja“

„Blago jadranskog podmorja“ naziv je izložbe koja je, povodom obilježavanja Dana zaštite prirode, otvorena u srijedu u na južnom parkiralištu Športskog centra Višnjik, s ciljem edukacije vrtićanaca i školaraca ali i svih ostalih građana.

Predstavljajući postav izložbe Tamara Tarnik, voditeljica održivosti Cromarisa, tvrtke koja je izložbu i postavila,  podsjetila je da su Ujedinjeni narodi proglasili 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti, čime su ukazali kako je bioraznolikost globalna vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije.

"Svjesni smo važnosti očuvanja bioraznolikosti u Jadranskom moru te želimo o tome poučiti djecu i mlade akcijama čišćenja i edukacijama o zaštiti okoliša koje provodimo u suradnji sa školama Zadarske županije", kazala je.

Podsjetila je kako su prošle godine u Salima na Dugom otoku s osnovnoškolcima sudjelovali i u projektu „Bio kugle za bio budućnost“ koji doprinosi očuvanju morskih staništa i obnovi podmorja.

Izložba „Blago jadranskog podmorja“ prvi put publici u Zadru predstavlja ljušture jadranskih školjkaša i puževa, oklope rakova te skelete koralja, spužava i bodljikaša. Riječ je o 225 eksponata koji potječu od 65 vrsta, a izloženo je i šest zakonom strogo zaštićenih organizama.

Ta se 'podvodna avantura na suhom' može razgledati do 31. svibnja na južnom parkiralištu Športskog centra Višnjik.

Svi posjetitelji mogu sudjelovati u zanimljivim interaktivnim predavanjima, a posebna je atrakcija to što je izložba postavljena velikom autobusu koji putuje diljem Hrvatske.

Autorica izložbe Doris Dajić istaknula je da je izložba „Blago jadranskog podmorja“ u protekle dvije godine obišla 55 škola, 12 vrtića te 15 gradova i 38 općina u osam županija. Programom izložbe educirano je više od 35.000 učenika, oko 4000 predškolske djece te više od 50.000 ostalih posjetitelja.


Reci što misliš!