Kultura

noć tvrđava

Učenici pronašli mali arheološki nalaz

Učenici pronašli mali arheološki nalaz

Treća manifestacija Noć tvrđava, koju na Ugljanu u sklopu Tvrđave sv. Mihovila organizira Turistička zajednica Općine Preko, ostat će zabilježena i po jednom malom arheološkom otkriću.

U sklopu arheološke radionice, učenici petih razreda OŠ Valentina Klarina pronašli su u jednoj sondi dio zida arhitekture koji je preslojio ukopanu strukturu.

-S učenicima smo istražili jednu malu cisternu koja je bila prethodno već istražena, a u međuvremenu zatrpana. To nam je bila prilika da im omogućimo da sami ovladaju tehnikama arheološkog istraživanja i da steknu iskustvo kako to rade arheolozi, nauče što je arheološko iskopavanje, što se radi s nalazima i što je u biti arheološki nalaz, kazao je voditelj radionica, arheolog Pio Domines Peter, koji je s kolegama iz tvrtke Arheolog d.o.o. osmislio tri prijepodnevne radionice za učenike i večernje predavanje u Društvenom domu u Poljani “Utvrda sv. Mihovila u svjetlu novih arheoloških spoznaja”.

Dodaje da su za učenike bile organizirane ukupno tri radionice: izrada keramičkih predmeta i ukrašavanje keramike koja je najčešći arheološki nalaz, te otkrivanje uklesanih natpisa.

-Djeci je bilo jako zanimljivo otkrivati te natpise jer su dobili priliku da ih sami iščitaju i slože priču – tko se, kada i koje godine potpisao i što piše, ističe.


Reci što misliš!