Kultura

pogledajte!

Roman nobelovca Nagiba Mahfuza i slikovnica Emme Adbåge novi naslovi Petrinih knjiga!

Roman nobelovca Nagiba Mahfuza i slikovnica Emme Adbåge novi naslovi Petrinih knjiga!
foto ilustracija - Pixabay.com

Roman "Između dvaju dvoraca", prvi dio Kairske trilogije egipatskog književnika, nobelovca Nagiba Mahfuza i slikovnica švedske ilustratorice i dječje autorice Emme Adbåge "Graba" novi su naslovi objavljeni u izdanju Petrinih knjiga.

Kako ističe nakladnik, prvi dio čudesne Kairske trilogije, najznačajnijega djela jedinog arapskog dobitnika Nobelove nagrade, egipatskog pisca Nagiba Mahfuza, pred čitatelja postavlja priču o Al Saydu Jahmadu koji čvrstom rukom vodi svoju obitelj, pokorava se običajima i tradiciji vremena istovremeno pred svijetom pokazujući svoju drugu stranu šaljivdžije i razvratnika. 

Uz njega stoji pokorna i potlačena žena Amina, a njihova djeca, kćeri Kadija i Aiša te sinovi tragični idealist Fahmi, raskalašeni hedonist Jasin i intelektualac Kamal, svatko na svoj način odabiru svoj put stisnuti između tradicionalnih i nametnutih običaja koji polagano odumiru u Egiptu koji se oslobađa britanske okupacije i dočekuje promjenu kojoj se društvo stoljećima odupiralo, dodaje nakladnik.

Kairska trilogija, koju uz roman "Između dvaju dvoraca" čine i "Dvorac čežnje" i "Šećerana", opisuje život triju naraštaja u Kairu, od Prvoga svjetskog rata do 1952. i svrgavanja kralja Faruka I. 

Roman "Između dvaju dvoraca" na hrvatski je prevela Mirna Čubranić.

Nagib Mahfuz (1911. – 2006.) egipatski je pisac i scenarist nagrađen Nobelovom nagradom za književnost 1988. godine, prvi je arapski autor kojem je to prestižno priznanje dodijeljeno. Nagrada je pridonijela većoj vidljivosti i poboljšanju statusa arapske književnosti u zapadnom svijetu. Rođen i odrastao u Kairu, pisati počinje sa sedamnaest godina, a prvi mu je roman objavljen jedanaest godina kasnije.

Do 1952. objavljuje deset romana, no Egipatska revolucija donosi nekoliko godina autorske šutnje nakon čega 1957. izlazi roman "Između dvaju dvoraca", prvi dio Kairske trilogije. To ga je djelo arapskom svijetu proslavilo kao slikara tradicionalnog i urbanog života Egipta, a kritičari su posebno hvalili autorovu sposobnost da ispod alegorije i simbolizma, upisuje snažnu političku poruku.

"Graba" Emme Adbåge priča o radosti slobodne igre

Nakladnik Petrine knjige objavio je i slikovnicu švedske ilustratorice i dječje autorice Emme Adbåge "Graba", priču o dosadnim danima u školi i kako ih pobijediti uz pomoć prijateljstva i mašte. 

Graba se nalazi iza školske dvorane. Netko je odande davno iskopao gomilu šljunka, a sada u Grabi rastu žbunje i korijenje i u njoj se može igrati. Grabu vole svi – osim odraslih. Oni je mrze!

Autorica uz puno humora pokazuje kako kreativnost buja kad smo slobodni i neopterećeni, ističe nakladnik. "Koristeći kolektivnu dječju perspektivu školarci su prikazani kao nezaustavljiva sila koja djetinjstvo određuje prema vlastitim uvjetima pred odraslima koji se istinski boje te iskonske energije", dodaje.

Slikovnica "Graba" objavljena je u prijevodu Edina Badića.

Emma Adbåge (1982.) debitirala je 2001. godine i od tada je objavila više slikovnica koje teme iz djetinjstva obrađuju s puno topline, humora, ali i uz vrlo britka i precizna zapažanja o svijetu koji okružuje i remeti onaj dječji. Dobitnica je više nagrada za svoj rad, uključujući plaketu Elsa Beskow i nagradu Lennart Hellsing. Godine 2018. osvojila je Nagradu August za slikovnicu "Graba", za koju je 2022. dobila i Deutscher Jugendliteraturpreis.


Reci što misliš!