Kultura

ljepote krajolika

Predstavljanje arheoloških otkrića u Starom Gradu na Hvaru!

Predstavljanje arheoloških otkrića u Starom Gradu na Hvaru!
Zvonimir Barišin/PIXSELL

U sklopu projekta "Što vi tamo kopate", 9. svibnja u Staroj se gradskoj vijećnici sprema zanimljivo predavanje. Arheološki muzej u Splitu kreće dakle na otoke!

Splitski muzej tako u goste dovodi arheologinju dr. sc. Marinu Ugarković s Instituta za arheologiju, voditeljicu dugogodišnjih sustavnih i zaštitnih arheoloških istraživanja u Starome Gradu na otoku Hvaru. Jedinstvena je ovo prilika saznati sve o najnovijim arheološkim istraživanjima ove izrazito popularne destinacije.

Saznat ćete primjerice kako je izgledala antička vila s bazenom ili na primjer antička uljara? Kako su izgledali grčki doseljenici? Što nam govori pronalazak segmenta istočnog bedema i jugoistočnog kuta grčkoga grada antički Faros i na kolikom se prostoru nekada grad prostirao?

Ova i mnoga druga senzacionalna pitanja bit će odgovorena 9. svibnja s početkom u 19 sati stoga istraživači nikako nemojte zakasniti!

Stari Grad na otoku Hvaru, antički Far (Pharos / Φάρος), jedna je od najstarijih urbanih sredina na Jadranu i jedan od najznačajnijih regionalnih arheoloških lokaliteta čija je povijesna jezgra, s obližnjim Starogradskim poljem, danas UNESCO-ov zaštićeni spomenik kulturne baštine. Uz Isu na otoku Visu, Far je jedan od dva najstarija arheološki potvrđena grčka grada u Dalmaciji


Reci što misliš!