Kultura

29. travnja

Povodom Međunarodnog dana plesa Gran Bolero u HNK Zadar

Povodom Međunarodnog dana plesa  Gran Bolero u HNK Zadar

Povodom Međunarodnog dana plesa koji se obilježava u ponedjeljak, 29. travnja, u HNK Zadar s početkom u 20 sati, ne propustite pogledati hvaljenu plesnu predstavu Gran Bolero, u koreografiji španjolskog umjetnika Jesús Rubio Gama, te u suradnji Zagrebačkog plesnog ansambla i slovenske EN-KNAP Grupe.

Riječ je o adaptaciji i nadogradnji predstave inicijalno rađene za šest barcelonskih i šest madridskih plesača čije su izvedbe osvojila srca kritike te brojne nagrade od kojih se posebno izdvaja španjolska nacionalna nagrada za izvedbene umjetnosti MAX.

Ovog puta, šest zagrebačkih i šest ljubljanskih plesača posvećuje se zajedničkom plesu i vraća svevremenskoj Ravelovoj partituri.


Moj rad kombinira matematičke strukture sa osjetilnim intenzitetom. Volim komponirati formalne arhitekture tijela koje dopuštaju emocijama da pršte. Volim istraživati male varijacije i detalje unutar ponavljanja, gledati ritmičke mogućnosti jednostavnih radnji.“ Jesús Rubio Gamo

„Napisao sam samo jedno remek-djelo – Boléro. Nažalost, u njemu nema glazbe.“ Joseph Maurice Ravel

Jesús Rubio Gamo s Josephom Mauriceom Ravelom. Joseph Maurice Ravel s Jesúsom Rubiom Gamom. Gran Bolero s Bolérom, Boléro s Gran Bolerom. Ponavljanje, koreografirano glazbom, pokretom i ništa manje važnim glasom. Ponavljanje ne ubija, ponavljanje spašava.

Dražen Dragojević

Organizatori: Zadarski Plesni Ansambl & HNK ZADAR
 


Reci što misliš!