Kultura

23. travnja

13. Noć knjige bavit će se temom apokalipse

13. Noć knjige bavit će se temom apokalipse

Trinaesta Noć knjige, manifestacija koja promiče kulturu čitanja, ove će se godine baviti temom apokalipse, a održat će se 23. travnja, najavili su organizatori u četvrtak na konferenciji za novinare u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu.

Noć knjige održat će se 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige. Zaštitno lice ovogodišnje “apokaliptične” Noći knjige je dinosaur Đuro Načitanović, kojega je ilustrirao Stipe Kalajdžić.

Prilikom svečanoga otvorenja predstavit će se rezultati istraživanja o čitanju knjiga, te rezultati nagradnoga natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola koji je raspisala Udruga školskih knjižničara.

Događanja u sklopu manifestacije, osim u školama, vrtićima, knjižnicama, knjižarama i antikvarijatima, održat će se i u javnim prostorima parkova, dvoraca, bolnicama, domovima za starije, klubovima, kulturnim ustanovama i drugim mjestima, istaknula je Ivana Radenović iz Knjižnica grada Zagreba.

Manifestacija uključuje i performanse čitanja priča Ivane Brlić Mažuranić na autobusnoj liniji Solin - Split, a u zagrebačkoj uspinjači učenici i profesori 5. gimnazije čitat će tekstove Antuna Gustava Matoša uz glazbenu pratnju.

Noć knjige, osim na otocima Krku, Rabu, Malome Lošinju, Prviću, Zlarinu i Mljetu, ove će se godine prvi put održati i na Lastovu. 

Povodom manifestacije nastupat će, među ostalima, popularni psiholog Ali Fenwick, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Damir Karakaš, Arijana Čulina, Aleksandar Stanković i Enes Kišević.

Uoči manifestacije, 2. travnja, Zagrebom će voziti “tramvaj ŽET-a”, tematska tura za djecu, na kojoj će djeca dobivati knjige nakladnika Naša djeca, a odrasli mogu dobiti knjige iz otpisa KVZ-a. Iste večeri u pivovari Primarius nastupat će Skeptici u pubu te će se održati pub kviz u organizaciji Hrvatskog kvizaškog saveza.

Treći program HRT-a emitirat će tri specijalne emisije iz produkcije Vida TV-a na temu apokalipse, istaknuo je Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Program uključuje nastupe “filozofa apokalipse” Srećka Horvata, meteorologa Zorana Vakule te Roberta Mikca koji će govoriti o geostrateškim događajima na Zemlji. 

Osim toga, Hrvatska radiotelevizija priprema čitav tjedan posvećen knjizi koji će uključivati dokumentarac o Antunu Šoljanu te maraton o apokalipsi, poručio je Nejašmić. 

Organizatori manifestacije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreb, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.


Reci što misliš!