Kultura

vrijednost investicije 5 milijuna eura

Svečano otvorena obnovljena crkva sv. Nikole i Edukacijsko-prezentacijski centar podvodne arheologije

Svečano otvorena obnovljena crkva sv. Nikole i Edukacijsko-prezentacijski centar podvodne arheologije
SJM/ Radio Zadar

U Zadru je danas svečano otvorena obnovljena crkva sv. Nikole i novi Edukacijsko-prezentacijski centar podvodne arheologije uz nju.

Tri godine trajali su obnoviteljski radovi, nakon niza arheoloških istraživanja koja su im prethodila. U kompleks je uloženo 5 milijuna eura, od toga 85 posto sredstava osigurano je iz  EU-fondova, ostatak iz proračuna Ministarstva kulture. 

Novi centar omogućit će prezentaciju onog što se u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru radi - aktivnosti vezane uz ronjenje, restauraciju i podvodnu arheologiju i to ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.  

Edukacijski centar ima multifunkcionalni prostor vezan za izložbe i koncerte i konferencije, te druga javna događanja. 

- Gornje dvije galerije crkve iz 18. stoljeća vezane su baš uz podvodnu arheologiju gdje imamo edukativno-prezentacijski postav s izlošcima i virtualnim ekranima prezentacijski paviljon, a to je prostorija u kojoj će održavati neku vrstu eksperimentalne arheologije i radionice za djecu i turiste te sve posjetitelje - kazao je za Radio Zadar ravnatelj Pešić.  

Izgrađena su i tri dormitorija koja će služiti za studente koji dolaze na edukacije, kao i profesore i instruktore. Prekrasna barokna crkva sv. Nikole svakako je najatraktivniji dio ovog kompleksa čijem se otvorenju raduju i Zadrani, ali i strani gosti jer ova je crkva i prije rekonstrukcije bila prostor u kojem su se održavali brojni koncert zbog njezine izrazite akustičnosti.

Međunarodni centru za podvodnu arheologiju u Zadru nominirao je UNESCO-u sustav zaštite hrvatskih podvodnih nalazišta  gdje turisti mogu na određena nalazišta preko ronilačkih centara doći i zaroniti. 

- Ronilački centri ih štite i brinu za njihovu sigurnost, ali ujedno i sami zarađuju od vodstva na ta nalazišta i to je nešto što je specifično za Hrvatsku. Tako je to i UNESCO prepoznao i priznali su taj sustav zaštite tako da ćemo predstaviti ne samo taj sustav već i 13 različitih svjetskih modela zaštite podvodnih nalazišta, a to bi trebalo biti od lipnja do rujna istaknuo je govoreći o budućim planovima centra ravnatelj Pešić. 

Večeras, na prvu godišnjicu smrti velikana zadarske i hrvatske glazbe, violončelista i pedagoga Valtera Dešpalja, Koncertni ured Zadar priređuje koncert u novoobnovljenoj crkvi sv. Nikole. Nastupit će dvanaestoro njegovih bivših studenata, danas priznatih violončelista i pedagoga. Na programu su djela Franza Schuberta, Ravela, Igora Kuljerića i drugih. Koncert počinje u 20 sati.


Reci što misliš!