Kultura

ana vidov i lana cimera

Trajekt je most između otoka i obale, a sada mu je posvećena i prva slikovnica

Trajekt je most između otoka i obale, a sada mu je posvećena i prva slikovnica

„Trajekt reže more“, između ostaloga piše u slikovnici Ane Vidov i Lane Cimere „Kapetan Toni“, predstavljene u Gradskoj knjižnici Zadar, Odjel Grad.

Autorica ideje i teksta, ujedno i nakladnica Ana Vidov, do sada se okušala u pisanju proznih tekstova za odrasle, dok ovim radom i još nekim najavljenim, uspješno stupa u svijet književnosti za djecu.

Osim spisateljice Ane i ilustratorice Lane, Kaljanka je i dizajnerica Ančica Longin pa nije čudno što su se prethodna predstavljanja dogodila u Kalima i Preku, a i objavljivanje je financijski potpomoglo nekoliko tamošnjih sponzora.

Zadarsko predstavljanje vodio je Ivica Škriljevečki, predsjednik Udruge turističkih vodiča Zadra — Donat. Bio je to krasan primjer kolegijalnosti, jer je Ana Vidov, osim što se bavi pisanjem,  također i turistički vodič te je članica ove udruge.

Iako prvi put u ulozi moderatora, Škriljevečki se izvrsno snašao, a osim s autoricama razgovarao je i sa spisateljicom Mirjanom Mrkelom koja je napose rekla nekoliko riječi o ovoj slikovnici.

Slikovnica "Kapetan Toni" namijenjena je predškolskoj djeci, a govori o ljubavi jednoga dječaka prema trajektima i ispunjenju njegove velike želje: vožnji trajektom u kapetanskoj kabini.

Mrkela je pohvalila edukativnost i primjerenost teksta i ilustracija te je, spomenuvši nekoliko svjetskih uspješnica na istu temu, ustvrdila da prepoznatljivost lokaliteta "Kapetana Tonija" čini vrijednim čitateljske pozornosti. Nezaobilazna je i ljubav svih aktera prema moru i plovilima koja ga premošćuju ili, kako je rekao moderator: trajekt je most između otoka i obale.


Reci što misliš!