Kultura

zadarski umjetnik

Tomislav Marijan Bilosnić: Sve što radim svojevrsno je kolažiranje različitih svjetova

Tomislav Marijan Bilosnić: Sve što radim svojevrsno je kolažiranje različitih svjetova

Na Tribini Društva hrvatskih književnika u srijedu 3. travnja 2024. godine gostovao je Tomislav Marijan Bilosnić, koji je predstavljan „jedan od hrvatskih najplodnijih, najprevođenijih i najnagrađivanijih autora“.

S Bilosnićem je pred punom salom DHK razgovor vodila voditeljica Tribine, književnica Lada Žigo Španić. Kao gosta, Bilosnića je, kao i publiku, biranim riječima pozdravila predsjednica Društva hrvatskih književnika prof. dr. sc. Hrvojka Mihanović – Salopek. 

S Bilosnićem je Lada Žigo veoma vehementno razgovarala o njegovom pjesničkom, proznom, putopisnom, esejističkom i publicističkom radu, slikarstvu i umjetničkoj fotografiji, kulturnim prilikama u Zadru koji je danas, nažalost, ostao prilično izoliran od svjetskih i domaćih gibanja, i drugim aktualnim temama globalnoga svijeta.

Bilosnić je posebno slikovito govorio o svojem književnom putu izvan generacijskih kanona, posebno se referirajući na zbirke Tigar, Afrika, Kuća, Molitve i Odisejeve pjesme, a spominjao je i mnoge druge svoje knjige u kontekstima u kojima su nastajale.

Autor je svoj polivalentan opus (od haiku pjesama do poema i romana, a poetički od intimnog do globalnog, od mitološkog do suvremenog, od mediteranskog do afričkog podneblja) usporedio sa tehnikom Picassova kubizma – sve što radi svojevrsno je kolažiranje različitih svjetova, često linijski zaokruženih, odnosno objedinjenih u jedinstven svijet.

Konačno, autor je svoj kozmopolitski opus sažeo uz mnoštvo slika i spomena na mnoge pisce, a tribinu je završio čitanjem svoje pjesme o tigru, što je publika nagradila srdačnim pljeskom.

 


Reci što misliš!