Kultura

9. travnja

Otvara se edukativno – prezentacijski centar za podvodnu arheologiju sv. Nikola

Otvara se edukativno – prezentacijski centar za podvodnu arheologiju sv. Nikola
Bojan Bogdanić

Otvara se edukativno – prezentacijski centar za podvodnu arheologiju sv. Nikola, svečano otvorenje bit će 9. travnja 2024. godine s početkom u 11:00 sati u prostorima kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar“, u okviru Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, a unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. 

Jedan od partnera na projektu je i Turistička zajednica grada Zadra.

Nakon apliciranja projekta, koji službeno nosi naziv „Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru“, odluka da je odobren stigla je 2020. godine, a sami radovi počeli su u svibnju 2021. Nakon početka radova, došlo je do određenih komplikacija, posebice uz samu crkvu sv. Nikole i njezinu konstrukciju koja nije zadovoljavala protupotresne uvjete pa je rađena dopuna dokumentacije da bi se pojačala ta konstrukcija.

U konačnici, sami radovi završili su krajem 2023. i ono što je preostale je detaljiziranje i opremanje.

Vrijednost projekta službeno je četiri milijuna Eura, a to se ne odnosi samo na građevine nego i opremanje, ali je došlo do promjena uslijed rasta troškova, zbog čega je pomoglo i Ministarstvo.

Novi centar omogućit će prezentaciju onog što se u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru u radi, njihove aktivnosti vezane uz sam rad, ronjenje, restauraciju i podvodnu arheologiju i to ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. 

Inače, kompleks ima više zgrada, a počinje sve prijemnom zgradom u kojoj se nalaze suvenirnica i mala knjižara, potom slijedi prezentacijski paviljon, a to je prostorija u kojoj će održavati neku vrstu eksperimentalne arheologije i radionice za djecu i turiste te sve posjetitelje, kao što je, primjerice, izrada replike nekog nalaza i sl.

 

Izgrađena su i tri dormitorija koja će služiti za studente koji dolaze na edukacije, kao i profesore i  instruktore. Dormitoriji su potpuno nekomercijalnog karaktera i nisu za iznajmljivanje već samo za potrebe centra, pojašnjava domaćin dr. sc. Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

Prekrasna crkva sv. Nikole svakako je najatraktivniji dio ovog kompleksa čijem se otvorenju raduju i Zadrani, ali i strani gosti koji će imati priliku vrlo uskoro pratiti i razna događanja koja će se u njoj odvijati. Naime, ova je crkva i prije rekonstrukcije bila prostor u kojem su se održavali brojni koncert zbog njezine izrazite akustičnosti.

 

 

Nakon obnove, u donjem je dijelu smješten multifunkcionalni prostor vezan za izložbe i koncerte i konferencije, dakle, za različita javna događanja.

 


Reci što misliš!