Kultura

kameni cvjetovi​

U splitskoj Galeriji umjetnina izložba o suhozidima

U splitskoj Galeriji umjetnina izložba o suhozidima
Dino Stanin/PIXSELL

U splitskoj Galerij​i umjetnina​ u četvrtak se otvara izložb​a A​lexis D​worski​ Mrgari/geo-digitalni kameni cvjetovi​ kustosice Jasmink​e Babić​ koja prikazuje suhozidne građevine.

​Kako navode iz Galerije, njemački multimedijalni umjetnik Alexis Dworski kroz ​tu izložbu gradi zanimljivi narativ vezan uz iskustvo boravka na Krku gdje se susreo s jednim od najvažnijih primjera pučke arhitekture Baške. Fasciniran izgledom mrgara - suhozidnih građevina namijenjenih povremenom prikupljanju i razvrstavanju ovaca, umjetnik ​je snimio više tisuća fotografija, sa zemlje i iz zraka i poč​eo istraživanje o njihovoj namjeni, kontekstu nastanka i sadašnjem stanju. 

​"U skladu sa svojom interdisciplinarnom umjetničkom praksom gradi slojevitu umjetničku​ interpretaciju u kojoj mrgare uzima kao polaznicu za zaigrano vizualno istraživanje motiva, ali i raznovrsnih tehnologija koje koristi​", piše u galerijskoj knjižici.


A​lexis D​worski konceptualni ​je umjetnik, znanstvenik i profesor na Umjetničkoj akademiji u Linzu. Bavi se umjetničkim istraživanjima koja kombiniraju praktične i teorijske pristupe. Studirao je na Umjetničkoj akademiji u Münchenu u klasi Res Ingolda, te doktorirao estetiku 2011. godine kod prof. Bazon Brocka na sveučilištu u Wuppertalu. 

Od 2001. do 2017. je radio kao kustos u galeriji Lothringer13 u Münchenu, a od 2012. do 2018. kao profesor na Umjetničkoj akademiji u Münchenu. Od 2021. predaje medijsku umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Linzu, Austrija. Izlagao je i izveo brojne performanse i intervencije u urbanim prostorima u Njemačkoj i svijetu. Primio je niz nagrada i stipendija za svoj rad.

Izložba ostaje otvorena do 28. travnja.


Reci što misliš!