Kultura

U Vrgadi održan predavanje u sklopu obilježavanja 50. obljetnice smrti Blaža Jurišića

U Vrgadi održan predavanje u sklopu obilježavanja 50. obljetnice smrti Blaža Jurišića
Skuti materini Vrgada

Rječnik govora otoka Vrgade je nastao davne 1966. godine (1.dio - opis jezičnih i gramatičkih zakonitosti i posebnosti govora Vrgade) i 1973.godine (2.dio - rječnik). Napisao ga je prof.dr.sc. Blaž Jurišić, jedan od najvećih hrvatskih jezikoslovaca

U svibnju 2022.godine, Kulturno-umjetničko društvo Skuti materini Vrgada započelo je projekt ponovnog tiskanja (pretiska) "Rječnika govora otoka Vrgade".

Rječnik je nastao davne 1966. godine (1.dio - opis jezičnih i gramatičkih zakonitosti i posebnosti govora Vrgade) i 1973.godine (2.dio - rječnik). Napisao ga je  prof.dr.sc. Blaž Jurišić, jedan od najvećih hrvatskih jezikoslovaca.

Jezikoslovlje Hrvatske, ali i cijele naše regije, tada je dobilo prvi (poredbeni) dijalektološki rječnik, a Vrgada svoj najveći spomenik nematerijalne baštine. Naš govor je trajno zapisan i očuvan za sve današnje i buduće generacije, za vječnost. Time se rijetki gradovi i mjesta u Hrvatskoj mogu pohvaliti.

Rječnik je izdala tadašnja JAZU, danas HAZU ( Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti), a kroz proteklih 58 godina potpuno su iščezli svi tada tiskani primjerci Rječnika.

Godine 2022., KUD Skuti materini Vrgada kreće u projekt nakon kojeg bi svatko u Vrgadi (i šire) mogao imati svoj primjerak ovog velikog baštinskog blaga. Trebalo je dobiti sve potrebne dozvole za ponovni tisak i dogovoriti sve procedure. S ponosom ističemo da smo u tome uspjeli.

Naša sreća je postala još veća jer su naš trud prepoznale i podržale najznačajnije jezikoslovne i znanstvene institucije - Institut za hrvatski jezik i Sveučilište u Zadru (Odjel kroatistike).

Uz njihovu pomoć te pomoć Općina Pakoštane i O.Š.Pakoštane ( uz područnu školu "Dr.Blaž Jurišić" Vrgada ) i ostalih donatora, Vrgada će ponovno, s ponosom, imati svoj Rječnik u rukama!

U organizaciji svih navedenih institucija, u četvrtak je održan drugi u nizu događaja kojim se obilježava 50. obljetnica smrti Blaža Jurišića.

Nadahnutim i edukativnim predavanjem o liku i djelu Blaža Jurišića, počastili su nas prof.dr.sc. Josipa Miletića (Sveučilište Zadar) te ravnatelj Instituta za hrvatski jezik - dr.sc. Željka Jozićai voditeljica Odjela za dijalektologiju Instituta za hrv.jezik - dr.sc.Ivana Kurtović Budja.

Ova ,,Blaževa godina" završit će na jesen međunarodnim znanstvenim skupom u Vrgadi, ali priča o našem govoru nastavlja se brojnim i važnim projektima koje planiraju Institut za hrvatski jezik i Sveučilište u Zadru.

Kruna svega bit će novo ruho našeg najvećeg blaga - pretisak ,,Rječnika govora otoka Vrgade" u kojem ćemo napokon svi uživati!

Nadamo se kako na svoje nove primjerke Rječnika nećemo dugo čekati. Zajedno smo jači! - poručuju iz KUD-a Skuti materini Vrgada.


Reci što misliš!