Kultura

roman predstavljen u hnk zadar

Drago Čulina donosi priču o jednom čovjeku i jednom vremenu, u kojoj će se mnogi prepoznati

Drago Čulina donosi priču o jednom čovjeku i jednom vremenu, u kojoj će se mnogi prepoznati
Iva Pejković

Predvorje zadarskog kazališta danas je bilo pretijesno za sve prijatelje i suradnike Drage Čuline koji su došli podržati još jedan vrijedan projekt osobe koja je na neki način legenda naše županije.

Objaviti prvi roman u osamdesetoj? Životna je to avantura i inventura autora u kojima sebe nimalo ne uljepšava.

Rekao je to na promociji knjige "Kuća s jedrima na vjetru" Drage Čuline Nebojša Gunjević, tehnički urednik knjige.

Predvorje zadarskog kazališta danas je bilo pretijesno za sve prijatelje i suradnike Drage Čuline koji su došli podržati još jedan vrijedan projekt osobe koja je na neki način legenda naše županije.

Prošao je svijeta, ali rodna Pridraga ostala je u srcu, pa se tako ''osjeti'' i kroz retke ove knjige.

Urednik Šenol Selimović kaže kako Čulina nije zalutao u književne vode, to je tek još jedno mjesto njegovog habitusa.

Drago Čulina (1944.) naš je poznati sugrađanin, dugogodišnji novinar i urednik. Od 1968. do 1992. radi kao novinar, urednik, voditelj i komentator HRT-a. Glavni urednik RTV Centra Zadar je od 1978. do 1982., a od 1982. do 1992. direktor i odgovorni urednik. 

U suradnji s njemačkom i francuskom televizijom, ZDF i France 3, od 1973. do 1990. voditelj je emisija na njemačkom i hrvatskom , odnosno francuskom i hrvatskom jeziku.

Viši urednik Deutsche Welle u Kölnu je od 1992., kada je i stalni dopisnik HRT-a, honorarni dopisnik Slobodne Dalmacije i kolumnist zadarskog Narodnog lista. Od 2000. do umirovljenja 2009., glavni je urednik i komentator HTV Studija Zadar. Dobitnik je Kristalne kugle, priznanja za osobit doprinos razvoju radiodifuzije u Hrvatskoj.

Dugogodišnji novinar ovaj je rukopis čuvao gotovo deset godina ''u ladici'', priču o jednom čovjeku i jednom vremenu, u kojoj će se mnogi prepoznati, istaknuo je Selimović.

O stilskim odrednicama romana riječ je dao Nikola Šimić Tonin, ispred Hrvatskog književnog društva Zadar, koje supotpisuje nakladu ove knjige.

Roman je Šimić Tonina zainteresirao od prvih redaka, posebno poetskim značajkama, pa neke rečenice mogu samostalno ''stajati''. Knjiga je dokument jednog vremena našeg podneblja pa može poslužiti i onima koji se bave istraživačkim područjem. 

Čudesna je to i briljantna knjiga kroz koju defilira medijska, politička i estradna elita, ali i onaj tzv. polusvijet.

Mijenjaju se politički sustavi, ali ljudi ostaju isti, poentirao je Gunjević. 

Sam autor na emotivan se način obratio brojnoj publici, pala je i pokoja suza, te je priznao kako svoj životni vijek nije želio završiti a da ne zapiše i objavi koliko je važna snaga duha i vjera da u svijetu u kojem je imanentno ljudsko zlo postoji i suprotnost, dobri ljudi, što je osjetio i na vlastitoj koži.

Knjigu Kuća s jedrima na vjetru objavili su Matica Zadrana i Hrvatsko književno društvo Zadar.

Novinarka Ana Marušić čitala je dijelove romana, a učenici Glazbene škole Blagoje Bersa oplemenili su promociju glazbom.


Reci što misliš!