Kultura

U samostanu sv. Dominika

Zadarski zbor Condura Croatica nastupio kod dubrovačkih dominikanaca

Zadarski zbor Condura Croatica nastupio kod dubrovačkih dominikanaca
Dubrovačka biskupija

U samostanu sv. Dominika u Dubrovniku u subotu 23. rujna Mješovito pjevačko društvo Condura Croatica iz Zadra održalo je koncert na kojem su izvedene pjesme o Blaženoj Djevici Mariji od renesanse do danas.

Uz skladbe L. da Vittoria, S. Tolstokulakova, I. pl. Zajca, S. Rachmaninova i I. Nižića posjetitelji su imali prigodu čuti i pjesme iz 14. i 15. stoljeća sa zadarskog područja u obradi J. Ćalete i fra I. Špralje te pojedine skladbe iz oratorija koje ovaj zbor izvodi. Zborom je dirigirao Ivo Nižić, prenosi Dubrovačka biskupija.

Zbor Condura Croatica Zadar osnovali su u siječnju 2009. godine bivši članovi Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru. Ovaj zbor je slijednik prvog Akademskog zbora iz 1992. god. koji je u teškim vremenima  Domovinskog rata pronosio glas o Zadru nastupajući po Hrvatskoj i Europi. Condura Croatica Zadar nastavlja  tradiciju Akademskog zbora zbora  izvodeći glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine od ranog srednjeg vijeka do suvremene glazbe.

Pored  navedenog Zbor izvodi specifične glazbene forme koje su nastale u Zadru i razvijale se od 12. do 14.st. pod nazivom Crkvena skazanja odnosno Pasionski oratoriji. Najpoznatiji oratoriji  koje Zbor izvodi su Križina, Zadnja postaja, Plač Gospoje i Svit za spasom vapije… Ta su djela nadahnuta glazbenom glagoljaškom baštinom otočkog i kopnenog dijela Zadarske nadbiskupije. Autor tih djela je  umjetnički voditelj Zbora i dirigent Ivo Nižić.

Zbor Condura Croatica Zadar  je 2013. godine na Danima duhovne glazbe Cro Patria u Splitu, u kategoriji novih zborskih skladbi s pjesmom „Samo srcem“ autora Ive Nižića, osvojio Zlatnu katedralu, prvo mjesto po glasovanju publike. S istom skladbom na međunarodnom natjecanju zborova u Zadru (2014.) osvojio je nagradu za najbolju izvedbu zborskih skladbi hrvatskih skladatelja.

Godine 2015. zbor je osvojio zlato na međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u Karlovcu i broncu na međunarodnom natjecanju Cro Patria u Splitu., a 2016. godine  osvojio je srebro na Međunarodnom natjecanju zborova Adria Cantat u Šibeniku.

Ivo Nižić je priznati glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent. Rođen je u Preku (otok Ugljan) 1942. na Gospu Žalosnu. Nakon višegodišnjeg rada u osnovnom i dijelom u srednjem obrazovanju, piše habilitacijski rad iz Muzikologije (mentor: akademik Jerko Bezić). Obranivši rad na Sveučilištu u Zadru postaje profesor Zadarskog sveučilišta i nositelj kolegija Glazbena kultura i Metodika nastave glazbene kulture na Odjelu za RN i PO.

Za svoj rad dobio je mnoge nagrade, priznanja i pohvale, među kojima valja spomenuti tri nagrade koje je dobio 2016. godine, a to su; Nagrada Ljubo Stipišić Delmata koja mu je dodijeljena na 25. Pasionskoj baštini u Zagrebu za oratorij Zadnja postaja, Nagrada Hrvatske udruge zborovođa – Zagreb za Životno djelo i Nagrada Grada Zadra za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture i umjetnosti.

Na svečanoj večernji sv. Stošije 2017. godine nadbiskup Želimir Puljić uručio mu je nagradu i priznanje za promicanje liturgijske glazbe.

Osnovao je Akademski zbor Sveučilišta u Zadru i Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica – Zadar. Više od tri desetljeća je orguljaš i zborovođa u crkvi sv. Mihovila u Zadru.


Reci što misliš!