Kultura

deset ljelja

Gorjani u Proljetnom ophodu kraljica

Gorjani u Proljetnom ophodu kraljica
Ivo Biocina

Proljetni ophod kraljica ili ljelja koji je 2009. UNESCO, stavio na listu nematerijalne svjetske kulturne baštine tradicionalno je održan u nedjelju na blagdan Duhova u Gorjanima kod Đakova.

Stari je to običaj koji su njegovala i druga sela u Slavoniji i zapadnom Srijemu, a u Gorjanima je prekinut 1966. te obnovljen 2002. otkad se na Duhove održava do danas.

Lokalna legenda iz vremena turskog osvajanja Gorjana kaže da su Turci zarobili sve muškarce u selu nakon čega su seoske žene odjenule mušku odjeću i stavile muške kape te sa srpovima i kosama u rukama krenule prema turskom taboru. Turci su, ugledavši ih, pomislili da su posrijedi duhovi, uplašili se i pobjegli, a žene su oslobodile seoske muškarce.

Danas ljelje, umjesto srpova i kosa, u rukama nose sablje, a krasi ih jedinstveno narodno ruho puno šara i detalja, te na glavi visoka, bogato kićena kapa.

U Proljetnom ophodu kraljica ove godine sudjelovalo je deset ljelja koje su ophod po selu započele misom u gorjanskoj crkvi sv. Jakoba apostola. Ljelje su rado viđen gost jer je velika čast ugostiti ih u svom domu ili dvorištu, a poziva ih se širom otvorenim vratima.