Kultura

Nova knjiga Milana Majerovića – Stilinovića

Roman inspiriran Gorskim kotarom, Risnjakom i životom šumskog pustinjaka Marka Turka

Roman inspiriran Gorskim kotarom, Risnjakom i životom šumskog pustinjaka Marka Turka

Nakon hvaljene zbirke “priča u hodu” Što sam naučio na planini, Milan Majerović-Stilinović latio se žanra tako rijetkog u nas napisavši roman inspiriran planinom. U središtu priče nalazi se Marko Turk, “osebujni šumski pustinjak” iz mjesta Hrib smještenog u srcu Gorskog kotara.

Penjući se na Veliki Risnjak jednom od staza iz Crnog Luga, vjerojatno ste naletjeli na Markov brlog. Info tabla postavljena na tom mjestu navodi šture informacije o osobi po kojoj je mjesto dobilo ime. Milan Majerović-Stilinović istražio je činjenice iz života Marka Turka i ispričavši romansiranu priču o njegovom životu ispisao je odu divljini Gorskog kotara, njegovim starosjediocima i njihovom načinu života od polovice 19. stoljeća do polovice 20. stoljeća, ali i odu prirodi općenito. 

“Srce mog medvjeda roman je kojim Milan Majerović-Stilinović nastavlja svoje ljubavno pismo gorama započeto hvaljenom zbirkom priča Što sam naučio na planini. U središtu su i ovaj put čovjek i priroda, isprepleteni. Osamdeset i dvije godine svojega života, od mladenačkih traženja pa sve do smrti u talijanskom fašističkom logoru Gonars, taj čovjek je osebujni šumski pustinjak Marko Turk, ta priroda njegov Gorski kotar. Lutalica i prostranstvo, zov i odaziv. Ali i sumnje, i pitanja. Koju cijenu plaćamo poželimo li biti slobodni, pokušamo li sa šumom i planinom doista živjeti, a ne samo prolaziti njima? I koliko će naša sloboda stajati one koje volimo?” (Roman Simić, urednik knjige)

“Romanom Srce mog medvjeda Milan Majerović-Stilinović zašao je na put planinske književnosti, žanra vrlo rijetkog u ovdašnjoj kulturi. I ondje se odlično snašao. Riječ je o sagi o Gorskom kotaru i o prirodi, koja će se dugo i rado čitati.” (Edo Popović)

“Roman je ovo bogat i slojevit, neočekivan, gust poput meda i šipražja, taman poput pećine i prozračan kao jutarnja svjetlost, a na svojem kraju neobjašnjiv kao odjek groma koji bi na izloženom prijevoju raskolio stablo.”  (Suzana Matić)

Na Milanovu želju, ali i sposobnost da se temom detaljno bavi, istražuje, pozorno promatra i pomno čta o svemu onome što je važno za njezin razvoj, utjecalo je bogato novinarsko iskustvo. Kao novinar je radio u brojnim televizijskim, radijskim i internetskim medijima, a od 2013. radi kao glasnogovornik Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i njegove stručne službe ZAMP.

Zagrebačka promocija romana održat će se 1. lipnja u 19 sati u Hoću knjigu Megastoru. Na promociji će uz autora sudjelovati spisateljica Suzana Matić i pisac i novinar Gordan Nuhanović koji će nas kroz razgovor i čitanje ulomaka odvesti u prošlost i među stanovnike kraja o kojem se na ovaj način u popularnoj hrvatskoj književnosti još uvijek nije govorilo. 

 


Reci što misliš!