Kultura

1. lipnja

Izložba scenografije i kostimografije za operu Dubrovački diptihon i Dubravka

Izložba scenografije i kostimografije za operu Dubrovački diptihon i Dubravka

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji sa Memorijalnom zbirkom Jozo Kljaković poziva Vas na otvorenje izložbe scenografije i kostimografije za operu Dubrovački diptihon i Dubravka 1. lipnja 2023. u 12 sati u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar (Gradska straža)

Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel  koji predstavlja ravnateljica dr. sc. Renata Peroš, izložbom Scenografija Joze Kljakovića za Dubrovački diptihon i Dubravku predstavlja suradnju s Memorijalnom zbirkom Joze Kljakovića govoreći o važnosti muzejskih donacija i autorskih umjetničkih zbirki  kao što je i donacija umjetničkih autorskih tapiserija Ivana i Ane Tomljanović Etnološkom odjelu NMZ koja će u zajedničkoj suradnji na jesen biti predstavljena u galeriji Memorijalne zbirke Kljaković u Zagrebu.

a41e6c2920a691a1ab836f07d12e60e3.png?v=2

Predstavljamo izložbu koju je autorica, kustosica  Lidija Fištrek osmislila za pedesetu obljetnicu smrti Joze Kljakovića za  galerijski prostor Memorijalne zbirke Kljaković, Zagreb, 2019. Izložba upoznaje javnost sa scenografskim segmentom stvaralačkog opusa umjetnika, slikara Joze Kljakovića. Autorica izložbe, kustosica  Lidija Fištrek je provela detaljno istraživanje Kljakovićevog rada na području scenografije jer u njegovoj zbirci ima malo zapisa i građe i prema rezultatima istraživanja koncipirala izložbu. Autorica istražuje i dokumentira, izlaže i educira na području likovne i scenske umjetnosti.

Prema sačuvanim zapisima, fotografijama, libretima i crtežima došla je do podataka o postavljenim dvjema inscenacijama  koje su rađene za opere Antuna Dobrovića, Dubravka i Dubrovački diptihon  dvadesetih godina prošlog stoljeća. Na tome je izgradila ovaj izložbeni postav. U zbirci se nalaze četiri fotografije originalnih predložaka scenskih prikaza i jedna fotografija skica prijedloga kostimografije za operu Dubrovački diptihon. Prema izboru crteža kostima za lik Capitano, studenti Učilišta Profokus iz Zagreba su uz mentoricu Mariju Šarić-Ban i Branku Atletić oblikovali i interpretirali repliku kostima koja je sastavni dio izložbe. Istraživanje je provedeno u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom (muzička zbirka) u Zagrebu, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (odsjekom za povijest kazališta) od koje su i posuđene dvije originalne scenografske skice (opera Dubravka), Udrugom Antuna Dobranića i Učilištem Profokus uz korištenje dokumentacije i zapisa koji se nalaze u fundusu zbirke.

U katalogu je tema prikazana s različitih stajališta, tako akademik, prof. dr. sc Boris Senker prikazuje Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu  i avangardne tendencije  u dvadesetim godinama 20. stoljeća, Marija Šarić-Ban se osvrnula na kostimografiju Joze Kljakovića, Ira Karlović je pisala o skladatelju Antunu Dobroniću, Lidija Fištrek o scenografiji Joze Kljakovića.

Sve više svjedočimo iznimnom interesu za otkrivanje, dokumentiranje i organiziranje materijala, što zauzima posebno mjesto u istraživanju u muzejima te dovodi do formiranja novo – starih, inovativnih formi i potrebe za otkrivanjem, proširivanjem  i formiranjem muzejskih fundusa (čuvaonica). 

Zahvaljujemo se Memorijalnoj zbirci Kljaković na ovoj poticajnoj međumuzejskoj suradnji  koja tematizira muzeje i galerije kao mjesta istraživanja, mjesta znanja i otkrivanja te umjetničke spoznaje o prošlim i sadašnjim vremenima i time prenošenje memorije i stvaranja novih memorija za daljnju nadgradnju.