Kultura

26. svibnja

U Splitu izložba "Pomorske škrinje Novigrada Dalmatinskog"

U Splitu izložba
BNM Portal

Hrvatski pomorski muzej Split, Općina Novigrad i Zavičajni muzej Biograd na Moru Vas pozivaju na otvorenje izložbe "Pomorske škrinje Novigrada Dalmatinskog".

Autor: Jadran Anzulović
Vrijeme: 26. svibnja (petak) 2023. godine u 12:00 sati
Mjesto: Hrvatski pomorski muzej Split, Glagoljaša 18, 21 000 Split


Na izložbi će se predstaviti šestnaest pomorskih (mornarskih) škrinja iz Novigrada u sjevernoj Dalmaciji koje se čuvaju u fundusu Etnografske zbirke, a prikupio ih je i stručno valorizirao Jadran Anzulović.

Cilj je izložbe prikazati neizloženu, dosad nepoznatu, a ujedno i najveću prikupljenu zbirku pomorskih škrinja na istočnoj jadranskoj obali.

 

4b9abc8ac564d7cbc202820095dd75ac.jpg?v=2

 

Od šestnaest prikupljenih škrinja petnaest je pripadalo austrijskoj odnosno austrougarskoj ratnoj mornarici, a nastajale su od sredine 19. do početka 20. stoljeća. Jedna škrinja (baul) iz početka 30-ih godina 20. st. pripadala je ratnoj mornarici Kraljevine Jugoslavije.


Po načinu konstrukcije odgovaraju škrinjama jadranskog tipa, a izrađene su od drva jelovine, oraha i crnog bora.

Sve stranice su im izrađene od cjelovitog komada drva sa spojevima u obliku tzv. veza na pero ili lastinog repa, a imaju ravan ili lagano zaobljen ili sedlasti poklopac (bauli).

 

S oslikanim su ukrasom na prednjici i bočnim stranama ili jednostavno monokromno obojene.

Također, pojedine su ukrašene s oslikom unutrašnje i vanjske stranice poklopca.

 

Ukras na prednjici oslikan je s motivima ratnih brodova austrijske i Austro-Ugarske monarhije s prikazima jedrenjaka (korveta), kazamatnih brodova i oklopnjača ili s motivom rudolfinske krune, zastave monarhije i zastava drugih ratnih mornarica (Grčke, Rusije i dr.).

Na oslikanoj unutrašnjoj stranici poklopca figuralni je ukras s motivom čempresa, a na vanjskoj motiv ratnog broda.


Na izložbi bit će predstavljeni i fotoportreti mornara iz Novigrada (rođenih od 1870. godine) koji su služili u austrougarskoj ratnoj mornarici i ratnoj mornarici Kraljevine Jugoslavije s opisom njihove službe te nekoliko sačuvanih upotrebnih predmeta.


Reci što misliš!