Kultura

kazalište lutaka, 19. svibnja

Najstariji hrvatski plesni ansambl gostuje u Zadru

Najstariji hrvatski plesni ansambl gostuje u Zadru
Press

Najstariji plesni ansambl u Hrvatskoj Studio za suvremeni ples prošle godine je proslavio 60 godina postojanja i umjetničkog djelovanja. Obljetnicu su obilježili, dakako, plesom.

Tom prilikom nastala je predstava House Bolero poznatog slovenskog koreografa Mateja Kejžara. Predstava će se odigrati u petak, 19. svibnja s početkom u 20 sati u dvorani Kazališta lutaka Zadar u sklopu  Večernje scene istoimenog kazališta i Plesne sezone Zadarskog plesnog ansambla.

Predstava House Bolero je oda plesu, a cijeli proces je počelo prije pet godina zajedničkim eksperimentom proizašlim iz pitanja kako učiti iz plesa radije nego kako učiti plesati ili kako biti svoj. Ti ludi, čudni, queer, idiosinkratski plesni stilovi razvijali su se kroz rad s fizičkom prisutnošću, kinestetskim upisivanjem u vrijeme i prostor kao u materiju, u zajedničko energetsko polje, u dinamički teritorij i mjesto u kojem je stalna promjena dinamike moguća.

Ovoga puta, povodom šezdesete obljetnice Studija za suvremeni ples, u ovom međugeneracijskom eksperimentu plesači su dobi između dvadeset jedne i šezdeset devet godina. Kroz rad s tijelom, fizičkom prisutnošću, i sa strašću za plesom, oni neizbježno stvaraju nove implikacije: njihov plesopis postaje sila koja preispituje bezgranično polje normalizacije.

Studio za suvremeni ples osnovan je sezone 1962/63 u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom Ane i Vere Maletić. Prvi je ansambl suvremenog plesa u Hrvatskoj i regiji.

Umjetničke voditeljice, Ana i Vera Maletić (od 1962.), Tihana Škrinjarić (od 1968.), Zaga Živković (od 1979.) i Bosiljka Vujović-Mažuran (od 1997.), kroz brojne produkcije, koprodukcije i suradnje s umjetnicima različitih umjetničkih praksi, oblikovale su i mijenjale ansambl i poticale stjecanje novih znanja temeljenih na tradiciji inovacije u polju suvremenog plesnog izraza.

U 60 godina kontinuiranog djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj sceni Studio za suvremeni ples je producirao zavidan broj plesnih projekata kroz koje su se profilirale generacije vrsnih plesača, pedagoga i koreografa. Ulazeći u nove oblike suradnje na projektima i koprodukcijama spreman na nove izazove, surađujući s umjetnicima iz drugih područja umjetničkog djelovanja, SSP ostaje beskompromisan, nepredvidljiv i uvijek svjež.

Od mnogobrojnih priznanja najznačajnije su višestruke Nagrade hrvatskog glumišta, te strukovna nagrada UPUH-a 2012. za pedesetu godišnjicu djelovanja.

  • Koncept i koreografija: Matej Kejžar
  • Izvedba: Branko Banković, Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić, Ida Jolić, Šimun Stankov i Ana Novković
  • Oblikovanje svjetla i scenografija: Petra Veber
  • Fotografija: Nina Đurđević
  • Produkcija: Studio za suvremeni ples

Gostovanje ove predstave ostvareno je u suradnji Zadarskog plesnog ansambla i Kazališta lutaka Zadar. Pokrovitelj je Grad Zadar, a rad Zadarskog plesnog ansambla financijski je podržan sredstvima Zaklade Kultura nova.


Reci što misliš!