Kultura

UNIZD

Obilježena deseta godišnjica Austrijske knjižnice Dr. Alois Mock

Obilježena deseta godišnjica Austrijske knjižnice Dr. Alois Mock
UNIZD

Austrijska knjižnica Dr. Alois Mock na Sveučilištu u Zadru ovog tjedna obilježava deset godina postojanja.

Tim povodom danas je u knjižnici održana središnja svečanost na kojoj su se uzvanicima, suradnicima, studentima, lektorima njemačkog jezika i prijateljima obratili prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, zamjenica veleposlanika Republike Austrije, otpravnica poslova Julia Tiefengraber, ujedno i predstavnica Austrijskog kulturnog foruma te znanstvena voditeljica knjižnice prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić.

 

Prorektor Faričić istaknuo je kako Zadar, kao dio nekadašnjeg velikog imperija, baštini čvrste veze s Bečom i drugim austrijskim gradovima.

Urbanističko uređenje, osnivanje mnogih ustanova koje baštine tradiciju iz tih vremena, ili onih koje su iz zamijenile, svjedoče o razvoju gospodarstva, kulture i znanosti u tom vremenu.

- Stariji još uvijek prenose svjedočanstva prijašnjih naraštaja o poštivanju reda i zakona u onom vremenu. Danas kada smo dio europske zajednice naroda možemo opet imati bliske kontakte s Austrijom. Odjel za germanistiku je jedan od naših najaktivnijih humanističkih odjela, a Austrijska knjižnica dr. Alois Mock mjesto na kojemu mnogi znanstvenici i studenti mogu doći u kontakt s literaturom i živom riječi na njemačkom jeziku, istaknuo je Faričić.

Dvadeset godina austrijske knjižnice Obilježeno deset godina postojanja Austrijske knjižnice Dr. Alois Mock

Prisjetio se i samog osnivanja knjižnice te davanja imena po Aloisu Mocku, austrijskom ministru vanjskih poslova, koji je u dramatičnim vremenima uvjerio austrijsku i europsku javnost kako je potrebnu priznati Hrvatsku kao suverenu državu.

Davanjem imena knjižnici prepoznata je njegova zasluga za razvoj suvremene Hrvatske.

 

Zamjenica veleposlanika Tiefengraber istaknula je kako Austrijska knjižnica u Zadru daje vrlo važan doprinos znanstvenom i kulturnom umrežavanju između Dalmacije i Austrije te nudi etabliranu platformu za austrijska, bilateralna i regionalna kulturna i znanstvena događanja u Zadru.

Od osnivanja knjižnice i uz organizacijsku i financijsku podršku Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, omogućena su brojna uspješna predstavljanja austrijskih autora i gostujuća izlaganja iz Austrije, kao i radionice, simpoziji i filmske večeri.

- Veliko hvala svima koji vjerno ostaju povezani s Austrijskom knjižnicom. Pozivamo vas da nas i nadalje posjećujete i pratite raznolik program događanja. Čestitamo vam za uspješnih deset godina rada i obećajemo da će Veleposlanstvo Republike Austrije i Austrijski kulturni forum i dalje podupirati knjižnicu i stajati joj na raspolaganja u svako doba, rekla je Tiefengraber.

 

Znanstvena voditeljica Pavić Pintarić nakon toga je zajedno sa studenticama održala prezentaciju o radu knjižnice, pri čemu treba izdvojiti brojne radionice, putujuće izložbe, obilježavanje slavnih imena iz zadarske prošlosti, ali i izdavanje monografije na njemačkom jeziku u kojoj se iznosi pogled naših znanstvenika o razdoblju i djelovanju Habsburške monarhije na našoj obali.

Svečanost je završila prigodnim domjenkom uz rezanje rođendanske torte.


Reci što misliš!