Kultura

književnost

U Brlogu započeo festival Petrovo uho: Marko Silov predstavio zbirku Šljive koštica ili srndaća koščica

U Brlogu započeo festival Petrovo uho: Marko Silov predstavio zbirku Šljive koštica ili srndaća koščica

Izložbom Ane Padovan, promocijom studentskog časopisa, književnim susretom u Brlogu s pjesnikom Markom Silovom i koncertom započeo je ovogodišnji festival Petrovo uho.

Književni je to projekt udruge Zadarski pisci, koja je za početak festivala odabrala Brlog kao prostor koji njeguje poseban odnos alternativnoj umjetnosti.

U opuštenoj atmosferi, uz kavu i craft pivo, mogli smo upoznati prekrasne unikatne straničnike (bookmarkere) Ane Padovan. Članica je udruge Zadarski pisci ZaPis, ali i vješta crafterica.

Svoje radove objavljuje pod nazivom Sunflowers by Ana.

Ani je važno da njezina energija prilikom stvaranja bude pretočena u predmet na kojem radi, bilo da se radi o prstenu, ogrlicama, ili bookmarkerima za koji je izradila i prigodne ambalaže i tako zaokružila ponudu kojoj ni jedan zaljubljenik u čitanje knjiga neće odoljeti.

ZaPis ove godine ima i jako zanimljiv projekt uz podršku Grada Zadra i Zadarske županije - rade na zbirci koja je svojevrsni dalmatinski noir, okupili su nekoliko poznatih autora i bave se mračnom stranom Mediterana, njegovim problematičnim "točkama", udaljenim od lijepih fotografija zalaska sunca, a zbirku uređuje Marina Vujčić

A upravo su kristali ono po čemu se Anin rad ističe, ponajviše koristi ahat, labradorit, rozenkvarc. Vrijedi istaknuti i kako na Aninim društvenim mrežama uz svaki nakit ide i mala priča o njegovoj izradi, materijalu, inspiraciji, specifičnostima kristala koji se koristi. Ljubav prema pisanju i književnosti tu je svakako isplivala, možemo reći, poznavajući Anu kao ljubiteljicu pisane riječi.

 

Marko Silov, rođen u Šibeniku, studirao je informacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru, a danas je zaposlen u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

U razgovoru s predsjednicom ZaPisa Ivom Pejković doznali smo mnogo toga o specifičnom stilu i zbirci „Šljive koštica ili srndaća koščica“ njegovom književnom prvijencu.

Neke svoje radove objavio je na web stranicama posvećnima književnosti, privlači ga minimalizam, dragi su mu i japanski autori, posebno Murakami, a svoje pjesme/priče - posebno mikro forme, uvijek dobije iz nekih svakodnevnih, realnih situacija, te ih transformira u začudne i nadrealne vizije. Poveo se razgovor i o umjetnoj inteligenciji, čitanju domaće i strane književnosti, konzumaciji serija, filmova, glazbe, inspiraciji iz drugih umjetnosti i pisanju "iz glave na papir". Nezaobilazno je bilo spomenuti i sličnosti i razlike gradova, Šibenika, Zadra, Splita...

Opisao je Silov i svoju suradnju s Marinom Gudelj, kao i kako izgleda rad u knjižnici, rad s korisnicima, kakva se književnost danas "traži", koje autore on osobno voli i koji ga inspiriraju.

Najbolje se snalazi u književnim minijaturama.

Njegov žanrovski koktel, kako je knjigu opisala urednica i književnica Marina Gudelj, otkriva koliko je ovom, po vlastitom priznanju, "zagriženom perfekcionistu", igra riječima, značenjima, frazama i floskulama važna.

Silova je uvijek zabavljalo promatrati kako promjena samo jednog slova mijenja cijelo značenje.

Večer je nastavio Roberto Vodanović Čopor svojom zanimljivom i pomalo meditativnom izvedbom kombinacije prirodnih i smirujućih zvukova i onih koje zazivaju kaos.

- Vidimo se u utorak u Ogranku Grad u Kneževoj palači u 11 sati na susretu s klubovima čitatelja, te u 20 sati u Guma baru gdje Želimir Periš vodi Talk show oceana i čempresa s gostima Kristianom Novakom i Juditom Franković Brdar, pozivaju ZaPisovci!

U srijedu prijepodne u perivoju Jarula održat će se mala književna akcija pod nazivom "Ostavi rečenicu, dvije, tri!". ZaPis poziva Zadrane na prikupljanje omiljenih stihova i citata koje će u suradnji sa Školom primjenjene umjetnosti i dizajna ''izložiti'' na kolaž-panou nakon festivala.

U ogranku Grad u 18 sati održat će se predstavljanje knjige Optimist oko Zadra koja je dobila svoj prijevod na engleski jezik. 


Reci što misliš!