Kultura

Promicanje mediteranskog identiteta

Hrvatski gradovi mogu se kandidirati za "Mediteranski glavni grad kulture"

Hrvatski gradovi mogu se kandidirati za
Luka Nolden

Gradovi iz 43 zemlje članice Unije za Mediteran, među kojima i Hrvatske, mogu se do 23.srpnja prijaviti na natječaj za „Mediteranski glavni grad kulture i raznolikosti“ koji im nudi priliku za međunarodnim promoviranjem tijekom godine dana.

Unija za Mediteran, međuvladina organizacija sa sjedištem u Barceloni, priopćila je ovih dana da će svake godine odabirati po jedan grad sa sjevernog, europskog dijela Sredozemlja i po jedan grad s njegovog južnog, neeuropskog dijela u cilju suradnje i promicanja kulturne raznolikosti obala uz Sredozemno more.

Izabrani gradovi bit će domaćini kulturnih, društveno-gospodarskih i sportskih događanja kojima će tijekom razdoblja od godine dana promovirati svoje mediteranske vrijednosti i sadržaj.

„Izražavam snažnu potporu inicijativi o glavnim mediteranskim gradovima kulture i dijalogu“, navela je hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u priopćenju poslanom iz Unije za Mediteran.

„Ta inicijativa će poticati dijalog na lokalnoj i regionalnoj razini euromediteranskog prostora, doprinijet će razvoju i obnovi kulture, te će ojačati suradnju na društvenom i kulturnom planu. Istovremeno će promovirati talent, inovacije, zapošljavanje, mobilnost i isticati identitete na prostoru Mediterana“, dodala je.

Unija za Mediteran obuhvaća svih 27 članica Europske unije i još 16 zemalja, među kojima su one s Bliskog istoka i sjevera Afrike.

Gradovi, bez obzira nalaze li se na obali ili u unutrašnjosti, već sada mogu podnositi kandidature. Lokalne i regionalne vlasti mogu prijavljivati gradove (s okolicom) na natječaj do 23. srpnja putem internetske stranice Unije za Mediteran (Mediterranean Capitals of Culture & Dialogue). Proglašenje pobjednika bit će obznanjeno u studenome u Barceloni tijekom godišnjeg foruma ministara vanjskih poslova Unije za Mediteran.

Promicanje mediteranskog identiteta i kulturne raznolikosti

Gradovi natjecatelji moraju predstaviti program aktivnosti koje namjeravaju održati tijekom godine dana, a u kojima će biti uključena lokalna zajednica i teme vezane za Mediteran. Glavni akteri trebaju biti civilne udruge i umjetnici. Posebnu pozornost trebaju posvetiti kulturnoj raznolikosti te zajedničkom mediteranskom identitetu, izvijestio je organizator.

Nakon proglašenja „glavnih gradova“ u studenome 2023., gradovi će imati čitavu 2024. za pripremanje aktivnosti, prije nego u siječnju 2025. preuzmu titulu i krenu s realizacijom aktivnosti. Aktivnosti bi trebale kulminirati 28. studenog na Dan Mediterana. Dva „glavna grada“ sa sjevera i juga Sredozemlja će moći međusobno trajno surađivati.

„Ova inicijativa ukazuje na važnost kulture u promicanju raznolikosti i tolerancije“, rekao je Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran.

Kamel, egipatski diplomat, boravio je u svibnju u Zagrebu na konferenciji posvećenoj razvoju gradova, a u srpnju bi trebao sudjelovati na političkom forumu u Dubrovniku.

„Dva glavna grada će zajedno slati poruku otvorenosti i solidarnosti u našoj regiji“, dodao je.

Jedan grad će biti iz Europe, a drugi iz Afrike ili Azije.

Oko proglašenja "glavnih gradova Mediterana" usuglasili su se ministri kulture u lipnju 2022.

Ideja o odabiru „glavnih gradova“ u promicanju inicijativa nije nova.

Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, od 2019. godine odabire po dva „Europska glavna grada pametnog turizma“ čime promovira ideju „pametnih“ i održivih turističkih praksi u Europi.

Europski gradovi, uključujući hrvatske, mogu se tako do 5. srpnja prijaviti putem internetskog obrasca na najnovije natječaje za „Europski glavni grad pametnog turizma“ i „Europski zeleni pionir pametnog turizma“.


Reci što misliš!