Kultura

Priznanje

Pjesniku Peji Šimiću u Kalima dodijeljena književna nagrada "Joja Ricov"

Pjesniku Peji Šimiću u Kalima dodijeljena književna nagrada
Naši školji

Na pjesničkoj večeri koja se u subotu navečer održala u Narodnoj knjižnici Kali u povodu 94. godišnjice rođenja književnika Joje Ricova dodijeljena je književna nagrada koja nosi njegovo ime.

Nagradu “Joja Ricov” za 2023. godinu koju je na prijedlog književnika Nikole Šimića Tonina pokrenulo Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar 2018. godine dobio je pjesnik Pejo Šimić, a u prosudbenom povjerenstvu bili su Nikola Šimić Tonin, dr. sc. Erni Gigante Dešković, dr. sc. Dragan Gligora, Valerio Orlić, Ante Gregov Jurin i Žaklina Kutija.

 

U obrazloženju književne nagrade navodi se: “Pejo Šimić, pjesnik domoljubnoga nadahnuća, tradicije, ljubavi, čovjekoljublja, uz ikavicu piše i na čakavici, što je jedan iskorak da se poveže sa morem i škojem, more ravnice, široka duša i duh Hrvata iz Posavine. Sve Šimićeve zbirke protkane su s četiri prepoznatljive niti ljubavi: prema Bogu, Domovini, ženi i majci.”

 

Pejo Šimić rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente. Osnovnu je školu pohađao u rodnoj Foči i susjednom Johovcu, gimnaziju u Rijeci, a potom se vratio u rodni kraj.

Šimićev rad iritirao je tadašnju komunističku vrhušku pa mu je bilo “preporučeno da u miru” napusti Foču, što je on zbog vlastite sigurnosti i učinio.

 

Još kao srednjoškolac objavljivao je pjesme u desetak listova u BiH i Hrvatskoj, a priznanjem Republike Hrvatske još učestalije, tako da je objavljivao u Večernjem listu, Glasu Koncila, Hrvatskom slovu, Vijencu, Maruliću, Posavskoj Hrvatskoj, Velebitu, Svjetlu riječi, Tomislavu, Požeškoj kronici, Vinkovačkom listu te u dvadesetak zbornika i monografija.

Zanimljivo je da je prvu književnu nagradu dobio za prozu 1970. u Rijeci. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.


Reci što misliš!