Kultura

ukrajinski film

''Pleme'' u Kino Zoni, ulaz besplatan

''Pleme'' u Kino Zoni, ulaz besplatan

„Pleme'' je na rasporedu u srijedu 29. ožujka s početkom od 20 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a ulaz je besplatan!

Za kraj ožujka u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zadar i Volonterskim centrom Zadar donosimo poseban događaj, besplatnu projekciju iznimnog ukrajinskog filma „Pleme“, nagrađenog Propelerom Motovuna 2014!

Sergij (Grigorij Fesenko) je novopridošli učenik kijevske škole za gluhe i štićenik doma u kojem od prvog dana biva ubačen u sustav kojim upravlja skupina nasilnih tinejdžera koje predvodi Kralj (Oleksandr Osadči). Grupa se ustvari bavi organiziranim kriminalom koji uključuje pljačku i prostituciju, odnosno podvođenje nekolicine štićenica doma. Kada jedan od članova nastrada na 'poslu', Sergij ga odlučuje zamijeniti i pritom se zaljubi u Anju (Jana Novikova), koja mu je dodijeljena kao svodniku, čime svjesno prelazi granicu koju nije pametno prijeći.

320550783b7582abf52803e6876129a1.jpg?v=2Dugometražni prvijenac ukrajinskog redatelja Miroslava Slabošpickog iznenadio je mnoge gledatelje svojom radnjom, glumačkom postavom i načinom na koji je snimljen. Jer film je rađen s glumcima koji su doista gluhi, a jedini oblik sporazumijevanja u filmu je ukrajinski znakovni jezik, čime je gledatelj nimalo elegantno izmješten iz zone komfora i stavljen u poziciju 'hendikepiranoga'.

Također, ono što je ponajviše isticano vezano uz film jest lakoća i uvjerljivost kojom su mladi glumci (uglavnom naturščici) utjelovili svoje likove, što treba shvatiti doslovno jer je njihov jedini oslonac ekspresija. Film je premijerno prikazan u najstarijoj paralelnoj sekciji canneskog festivala „Semaine de la Critique“ 2014. godine, koju organizira Francuski sindikat filmskih kritičara, gdje je „pomeo kritiku i publiku“ te osvojio Grand Prix (Nespresso Prize), France 4 Visionary Award i Gan Foundation Support for Distribution. Na poslijetku, „Pleme“ je tijekom festivalskog života skupilo 30 nagrada i još 26 nominacije te u mnogim zemljama u svijetu postao prvi distribuirani ukrajinski film u povijesti!

Projekcija se odvija u suradnji s Volonterskim centrom Zadar u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji Udruga „MI“ – Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj, s ciljem unaprjeđenja uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje realističnih stavova u našem javnom prostoru s fokusom na gradove Split, Zadar i Pulu – potencijalne sredine za prihvat i integraciju te projekta integracije raseljenih osoba iz Ukrajine kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog Križa Zadar.

„Pleme'' je na rasporedu u srijedu 29. ožujka s početkom od 20 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a ulaz je besplatan!

*Iako je ulaz na projekciju besplatan, uputno je rezervirati mjesto porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Projekcija se održava u partnerstvu s Volonterskim centrom Zadar i Gradskim društvom Crvenog križa Zadar

 


Reci što misliš!