Kultura

večeras u kneževoj

Mjesec Frankofonije u Zoni završava napetom dramom "Saint Omer"

Mjesec Frankofonije u Zoni završava napetom dramom
Kino Zona

U subotu 25. ožujka stižemo i do kraja manifestacije „Mjesec Frankofonije“, a čast zatvaranja je dopala dobitnika nagrade „Srebrni lav“ s prošlogodišnje Mostre, izuzetnu napetu sudsku dramu „Saint Omer''!

Rama, profesorica književnosti i romanopiskinja, putuje iz Pariza u Saint-Omer kako bi pratila suđenje Laurence Coly te pisala o slučaju. Coly je studentica, imigrantica iz Senegala, optužena da je ostavila svoju 15-mjesečnu kćer na plaži u Bercku da je odnese plima. Rama, koja je trudna četiri mjeseca te je kao i Coly u mješovitoj rasnoj vezi i ima složen odnos sa svojom majkom, također imigrantkinjom iz Senegala, osjeća osobnu povezanost s Colyjem. Kako saznaje više o Colynom životu i izolaciji koju je Coly doživjela od svoje obitelji i društva dok je živjela u Francuskoj, Rama postaje sve zabrinutija za vlastiti život i trudnoću.

Francuska redateljica Alice Diop dosad je u svojim dokumentarcima istraživala lomove u afro-europskim obiteljima, a ''Saint Omer'' njezin je igrani prvijenac. U njegovom središtu nalaze se dvije žene: Laurence Coly (Guslagie Malanda), mlada senegalska imigrantkinja i studentica filozofije optužena za čedomorstvo, te Rama (Kayije Kagame), senegalsko-francuska profesorica književnosti koja putuje iz Pariza u Saint-Omer kako bi taj slučaj iskoristila pri pisanju moderne preinake grčkog mita o Medeji.

Premda igrano djelo, ono ništa manje nije vezano za izvanfilmsku zbilju nego autoričin prethodni opus. Naime, lik Coly izvučen je iz stvarne vijesti koja je potresla Francusku 2016. godine, a lik Rame temelji se na samoj redateljici koja je, obuzeta slučajem čedomorstva (a u to doba i sama trudna), prisustvovala suđenju koje je uslijedilo. Film je posjetio mnoge festivale i osvojio razne nagrade, a izabran je i kao francuski kandidat za nagradu Oscar.

''Saint Omer'' je na rasporedu u subotu 25. ožujka s početkom od 20 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a ulaznice po cijeni od 3,98 eura (30 kuna) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.


Reci što misliš!