Kultura

IZLOŽBA

Other spaces: Zadarski profesor Mario Županović u Splitu predstavlja fotografije

Other spaces: Zadarski profesor Mario Županović u Splitu predstavlja fotografije

Otvorenje izložbe je 20. ožujka 2023. u 18:00 h u atriju Središnje knjižnice

O IZLOŽBI:

Ne opterećujući se trendovima u mediju fotografije, Mario Županović bilježi specifične detalje svoje svakodnevice svodeći motive na minimalnu ljudsku prisutnost. Primarno se to odnosi na detalje arhitekture u kojima važnu ulogu igraju dva osnovna aspekta vizualnog jezika - svjetlost i oštre sjene. Snažnim suprotstavljanjem ova dva elementa, ponekad dovedena u krajnji crno-bijeli kontrast te preciznim kadriranjem, autor postiže efekt oplošnjavanja prostornih odnosa trodimenzionalnog okruženja, svodeći ih tako na čistu, nemoduliranu vizualnu formu.

Plohu dodatno potvrđuju ritmične izmjene linija i geometrijskih oblika čime se djelomično negira objektivnost kao jedno od osnovnih tradicionalnih svojstava fotografije.

Županović, naime, u dijelu izloženih fotografija urbanih motiva, tehnološkoj izvedbi ovog medija pristupa u (s)likovnom smislu, težeći pritom jednostavnosti, čime rezultat u konačnici može podsjetiti na geometrijsku apstrakciju u rasponu od one mondrianovskog tipa do minimalizma slikarstva oštrog brida. S druge strane, u dijelu radova, dehumaniziranu atmosferu tu i tamo, posve neočekivano „naruši“ poneki trag života bio to galeb u letu, biljka ili radnik. Na toj razmeđi nevidljiva razlika između očuđenja i otuđenja poznatog, postaje vidljivom. Ona se očituje u prožetosti fotografija ugođajem noir-a, zagonetnog i tjeskobe dechiricovskog tipa.

Tako ispražnjeni, prostori koje bilježi Županović u svojim svakodnevnim gradskim putanjama, mogu podsjetiti i na nedavno iskustvo naglo prekinutog tijeka života uslijed pandemije. Tada su pusti gradski predjeli poznati s De Chiricovih slika, kao i s Antonionijevih dugačkih filmskih kadrova postali svačija stvarnost. Suprotno okolini na kakvu smo navikli, pročišćenu od vizualne buke, prostori proizvedeni od čovjeka i za čovjeka, na ovim se fotografijama otkrivaju kao strani, kao „drugi“, što i sam naziv izložbe govori.
__Karla Lebhaft

MARIO ŽUPANOVIĆ rođen je u Splitu 1981. Diplomirao je povijest umjetnosti i povijest na Sveučilištu u Zadru gdje je 2015. doktorirao iz filmologije.

Radi na Odjelu za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru gdje predaje kolegije iz područja umjetnosti, filma i kulturnih studija.

Objavio je 2018. monografiju Latinskoamerički film i identiteti. Autor je više izvedbenih i umjetničkih projekata: PAT-A 2005., Konstantin 2006.,The Man and his Machine 2007.,Konstantin v.2. 2007., Symposium Dezintegracija 2010. Organizirao je fotografski projekt Zanemareni prostori 2020. i izlagao na izložbi fotografija Pomaci i odmaci 2022. Suosnivač je i umjetnički savjetnik nezavisne kinoteke Kino zona.


Reci što misliš!