Kultura

ruski oporbeni političar

Navaljni posvetio Oscarom nagrađeni film "Navaljni" borcima protiv diktature i rata

Navaljni posvetio Oscarom nagrađeni film

Zatvoreni ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni posvetio je u srijedu Oscarom nagrađeni film "Navaljni" o njegovu životu onima koji se bore protiv diktature i rata.

Film redatelja Daniela Rohera "Navaljni" o trovanju koje je zamalo ubilo najistaknutijeg ruskog oporbenjaka i njegovu pritvaranju po povratku u Moskvu 2021., osvojio je u nedjelju Oscara za najbolji igrani dokumentarni film.

U nizu tvitova koje su objavili njegovi pristaše Navaljni je rekao da su ranojutarnje radijske vijesti u kaznenoj koloniji u kojoj služi kaznu od 11 i pol godina izostavile kategoriju dokumentarca iz izvješća o dodjeli Oscara.

"Dobar znak", pomislio je Navaljni.

No, potvrdu da je film pobijedio dobio je tek kada je putem videolinka prisustvovao sudskoj raspravi i kada mu je vijest javio njegov odvjetnik.

"Naravno da sam užasno sretan i, dok se radujem, pokušavam ne zaboraviti da nisam ja dobio Oscara", rekao je, hvaleći Rohera, svoju blisku suradnicu Mariju Pevčih i bugarskog istraživačkog novinara Christa Grozeva "prave zvijezde tog filma".

Zahvalio je svojoj supruzi Juliji što ga je podržala "i nekoliko me puta spriječila da ubijem filmsku ekipu".

Navaljni je završio rekavši: "Sav svoj doprinos posvećujem poštenim i hrabrim ljudima, ma gdje živjeli, koji iz dana u dan pronalaze snagu da se odupru monstrumu diktature i njegovom stalnom pratiocu - ratu."

U filmu su Navaljni i Grozev odgovornost za epizodu trovanja pripisali timu agenata službe ruske državne sigurnosti FSB-a.

Rusija je negirala pokušaj njegova ubojstva.

U ponedjeljak je Kremlj rekao da nagrada pokazuje "određeni element politizacije" u Hollywoodu.

Nakon povratka iz Njemačke, gdje se oporavio od trovanja, Navaljni je odmah pritvoren.

Sada je u zatvoru zbog presuda za prijevaru i nepoštivanje suda za koje kaže da su izmišljene kako bi ga se ušutkalo.


Reci što misliš!