Kultura

8. 2. U ZADRU

"Glava velike ribe" kreće na premijernu turneju u hrvatske gradove

Svečanom zagrebačkom premijerom započela je kino distribucija jednog od najiščekivanijih filmskih naslova ove sezone, „Glave velike ribe“ redatelja Arsena Oremovića.

Svečano je i veselo bilo na sinoćnjoj zagrebačkoj premijeri dugometražnog prvijenca redatelja Arsena Oremovića, filma „Glava velike ribe“ koji je ljetos ovjenčan festivalskim nagradama. Publika je s nestrpljenjem i radošću dočekala početak službene distribucije, a pred prepunim kinom Kaptol Boutique Cinema svoj su rad na ovom sjajnom filmskom projektu predstavili redatelj i ekipa filma. 

Oremovićevi „prizori iz bračnog života na balkanski način“ ili „ribanje malog čovjeka“ upečatljiv su sociopolitički filmski prikaz koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim i u kojem prepoznajemo sve neuralgične točke hrvatske svakodnevice u kojoj živi taj mali čovjek, često osjećajući da je rođen u krivo vrijeme i na krivome mjestu. U središtu radnje nalazi se taksist Andrija koji, pritisnut teškom svakodnevicom te pogonjen nerealnim poduzetničkim ambicijama, odlučuje prodati seosku kuću pokojnih roditelja u kojoj živi njegov brat ratni veteran. Rješenje za svoj poslovni plan, ali i bratov osamljenički život u opustošenom selu vidi u pozivu da se brat useli k njemu i njegovoj ženi Vesni u stan u Zagrebu. Surova realnost postratne Hrvatske ući će tako u već neskladnu bračnu zajednicu, a događaji koji slijede dodatno će podcrtati krhkost Andrijinih poslovnih ideja.

Film, dakako, ne čini samo zanimljiva radnja, već i maestralna gluma troje glavnih protagonista – Lane Barić kao Vesne, Nikše Butijera kao Andrije i Nevena Aljinovića-Tota u ulozi Traktora, ali i upečatljiv redateljski rukopis Arsena Oremovića, u kojem filmska kritika prepoznaje osobitu istančanost i zrelost u primjeni filmskih sredstava. „Glavu velike ribe“ tako obilježavaju i dojmljiva „slow-burn“ atmosfera i ambijentalnost, što gledateljima jamči i vrhunski estetski doživljaj, koji se još dugo nakon gledanja zadržava u pamćenju.  

Premijere s gostovanjem filmske ekipe Rijeci, Osijeku, Zadru, Šibeniku i Samoboru 

U narednim danima „Glava velike ribe“ premijerno putuje na nekoliko kino odredišta koja će posjetiti i ekipa filma, a nakon svake projekcije slijedi razgovor s publikom. Prva premijera održat će se u četvrtak, 2. veljače u 20 sati u Art Kino Croatia u Rijeci, a riječka će publika uz „Glavu velike ribe“ kao poseban bonus imati priliku pogledati i kratkometražni film „Snjeguljica“, redateljski prvijenac glumice Lane Barić, koja ujedno tumači i glavnu ulogu četrdesetogodišnje Željke čiji miran seoski život poremeti jedan neočekivani posjet. 

Nakon Rijeke, „Glava velike ribe“ prikazat će se u petak, 3. veljače u 19 sati u Kinu Urania u Osijeku.

U srijedu 8. veljače slijede dvije premijerne projekcije u dalmatinskim gradovima, pa će tako film biti prikazan u 19 sati u Kazalištu lutaka Zadar, dok u 20 sati počinje prikazivanje u Kući Arsen u Šibeniku.

Završetak ove premijerne turneje zakazan je u četvrtak, 9. veljače u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru. 

Ne propustite jedinstvenu priliku da pored užitka gledanja ove snažne filmske priče iz prve ruke čujete i iskustva filmske ekipe koja je zaslužna za ovo, kako ga opisuje međunarodna kritika, remek-djelo suzdržanog naturalističkog filma suvremene hrvatske kinematografije. 

Film u sva kina od 2. veljače donosi SABMARINE distribucija. 


Reci što misliš!