Kultura

Noć muzeja 2023.

Studenti arheologije predstavom Okovi od prikazali ceremoniju vjenčanja bogatih rimskih građana

Studenti arheologije predstavom Okovi od prikazali ceremoniju vjenčanja bogatih rimskih građana
UNIZD

U Noći muzeja sudjelovao je i Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, koji je u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju priredio nekoliko prigodnih događanja u zgradi Starog kampusa.

Otvorenje su priredili studenti Arheologije, koji su predstavom Okovi od prikazali ceremoniju vjenčanja bogatih rimskih građana. Nakon ceremonije posjetitelji su sudjelovali u svadbenom slavlju sa starorimskim specijalitetima, koje je za goste priredila doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju.

Svi su imali priliku nazdraviti „mladencima“ uz vino i medovinu te uživati u slanim i slatkim jelima kojima su se gostili stari Rimljani.

Cjelovečernji program bio je popraćen radionicama, gdje su djeca (i oni koji se tako osjećaju) mogli otkriti što se krije ispod zemlje, ali i kako izgledaju podvodna arheološka istraživanja.

Tijekom cijele večeri mogla se razgledati Izložba Odjela za arheologiju i Izložba fotografija Muzej između Donata i Foruma, a u probnoj arheološkoj sondi posjetitelji su mogli vidjeti što sve arheolozi pronalaze ispod zemlje i kako kistovima i metlicama otkrivaju prošlost.

Također su uz pomoć predloška s 3D modelom otkrivali skrivene objekte i strukture potopljenog broda koji se već 2000 godina nalazi na dnu Jadranskog mora.
 


Reci što misliš!