Kultura

sedma umjetnost

Povratak u osamdesete: Stric od 1. prosinca u kinima

Povratak u osamdesete: Stric od 1. prosinca u kinima

Dugometražni igrani prvijenac Andrije Mardešića i Davida Kapca, koji nastaje u produkciji kuće Eclectica, u domaća kina stiže 1. prosinca. Obitelj krajem 80-ih godina čeka omiljenog Strica koji za blagdane stiže iz Njemačke...

Prije početka kinodistribucije, film Stric premijerno se prikazao u Rijeci u Art kinu Croatia, u ponedjeljak, 28. studenoga, potom u Splitu u kinu Kinoteka Zlatna vrata u utorak, 29. studenoga, dok će se zagrebačka premijera filma održati u srijedu, 30. studenoga u kinu Kinoteka. Premijerama nazoči ekipa filma predvođena autorima i glumačkom postavom.

Stric je film začudne atmosfere u kojem Božić služi kao Stričeva fiksacija za rekreiranje idealnog obiteljskog slavlja. Naime, Obitelj krajem 80-ih godina čeka omiljenog Strica koji za blagdane stiže iz Njemačke.

Po dolasku Stric dijeli poklone i slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. No obiteljsku idilu uskoro prekida zvuk pametnog telefona i postaje jasno da ništa nije kako se čini i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.  

Stric je dosad ostvario sjajan međunarodni prijem – na festivalima diljem svijeta nagrađen je s trinaest priznanja, uključujući posebno priznanje iz festivala u Karlovim Varima, dvije Zlatne Arene na Pulskom filmskom festivalu - za scenarij i za kostimografiju te Grand Prix na festivalu u Braunschweigu. 

"Stric je dekonstrukcija onoga što obitelj obično proživljava tijekom blagdana. Od djetinjstva nas uče da su blagdani vrijeme kad obitelj mora biti radosna i na okupu. Možda se baš zbog toga takva svečana okupljanja doimaju namještenim i dobro uvježbanim predstavama koje se raspadaju i pretvaraju u kaos čim netko ne drži i do najmanjih običaja. Božić će biti 'sretan' samo se ako se odglume svi elementi predstave, a izbjegnu negativne emocije i neugodne situacije," pojašnjavaju dodatno širi kontekst filma autori Andrija Mardešić i David Kapac.

Film nastaje u produkciji kuće Eclectica u suradnji sa Sense Production iz Beograda. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić, dok je koproducent Milan Stojanović. Distributer filma je Kino Mediteran.


Reci što misliš!