Kultura

28. i 29. studenog

Zvezdana Novaković i Zbor Fige pozivaju na besplatne vokalne radionice tradicijskih pjesama

Zvezdana Novaković i Zbor Fige pozivaju na besplatne vokalne radionice tradicijskih pjesama
Press

Posljedni ciklus radionica u okviru zborsko-edukativnog programa Zbora Fige i Kamenih baba “Nematerijalna vokalna baština u suvremenom kontekstu” vodi Zvezdana Novaković

Radionica se održava u suradnji s Koncertnim urednom Zadar, 28.11. (17-21h) i 29.11. (17-19h) u Polivaletnoj dvorani II. Palače. Radionica je besplatna. 

Zvezdana Novaković ZveN je svestrana glazbena stvarateljica i izvođačica. Prošla je put od etna preko kazališne glazbe do eksperimentiranja obogaćenog elektronikom. Zvezdana Novaković ZveN je u solidnom desetljeću radila na toliko polja i na toliko projekata da ih je teško sve nabrojati. Raspon seže od kazališta do koncertnih pozornica, od grupe Laibach do Svetlane Makarović, od Bugarske do Brazila, od drevne tradicije do elektronike, od lutaka do scenskih ekscesa Jernea Lorencija, od klasike do jazza, od podučavanja vokalnih tehnika do studija kompozicije do dirigiranja zborovima, od nacionalne opere do alter klubova, od pripovijedanja do harfe. Sve povezuje njezin glas. Njeno ime "Teško je to staviti u jedan paket. Ali moguće je. Ali moraju se uvesti nova pravila", kaže.

Iako je njezino stvaralaštvo teško obuhvatiti zvučnom snimkom te se kune u live nastup, interakciju s prostorom i publikom, prije dvije godine izdala je album Slovenski glasovi, "Drevno se susreće s modernim, to je bit SLAVENSKIH GLASOVA: otvoreni glasovi, autentičnost i bezvremenska pjesma predaka".

U Grazu, Austrija, završila je diplomski studij jazz pjevanja kod prof. Dena DeRose, diplomirala je glazbenu pedagogiju u Mariboru, au Plovdivu u Bugarskoj magistrirala je folklorno pjevanje slavenskih i balkanskih kultura te 2018. završila magistarski studij u Göteborgu u Švedskoj, smjer kompozicija. Od 2012. godine uči harfu kod mentorice Tine Žerdin.

"Čim si na pozornici, to je već nastup, nije samo glazbeni koncert. Važan je svaki trenutak tvoje prisutnosti. Ovdje crpim iz svih drugih interesa u životu, iz prirode, filozofije, meditacije, dobrih restorana, ali i iz svih drugih stvari koje zanimaju, ali i iz drugih stvari." ljudska komunikacija, luda modulacija...", prepričava Zvezdana.
Kaže da joj sve lijepo pada s neba, ali joj ne vjerujemo u potpunosti, jer gotovo sve anegdote koje čine njezin život svjedoče o trudu, traženju, jurenju. Ako ništa drugo, moglo bi se reći da je ovladala umijećem traženja i primanja umjesto čekanja da ljepota dođe prirodno, što je prilično rijetka i jedinstvena vještina. (Mladost, Katja Perat)

“Ti nisi čovjek. Ti si halucinacija!" (Svetlana Makarović)
"Nadam se da nikad neću prestati tražiti!"
ZveN: https://www.zvenmusic.com/
Zbor Fige: https://www.facebook.com/zborfige2019

Kamene babe: http://kamenebabe.org/
Dizajn: Auks http://auksjedan.blogspot.com/

Zborsko edukativni program “Nematerijalna vokalna baština u suvremenom kontekstu” podržan je od strane Grada Zadra.


Reci što misliš!