Kultura

novo priznanje

Gestice u finalu Trepsa u društvu najboljih plesnih skupina iz cijele Hrvatske

Gestice u finalu Trepsa u društvu najboljih plesnih skupina iz cijele Hrvatske
Željko Karavida

U subotu 26. studenog 2022. Gestice odlaze u finalno natjecanje u Centar za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasičan balet, suvremeni ples, show, jazz, step, društveni i urbani plesni izrazi natjecat će se 34 najbolje plesne skupine iz cijele Hrvatske.

Treps događanja tradicionalno se održavaju već 17. puta za redom, a susreti su započeli u svibnju i lipnju na kojima je predstavljeno više od 128 koreografija,43 plesne skupine u kojima je plesalo preko 800 mladih plesača i plesačica.

Najbolji od njih su se kvalificirali za Festival koji se održava ovaj vikend u Zagrebu, a najboljima će se dodjeliti prve nagrade po kategorijama, o kojima odlučuje žiri u sastavu: Maja Đurinović, Ljiljana Gvozdenović, Andrej Izmestyev, Koni Kosanović, Una Štalcar Furač i Tihana Strmečki.

Gestice su u finalno natjecanje ušle sa čak dvije plesne koreografije, autorice  i plesne pedagoginje Nene Jurišić, točnije ulomcima iz njihovih cjelovečernjih autorskih produkcija.

- Jako smo sretni i ponosni na svu djecu u Gesti i na natjecatelje i na one koji će to tek iskušati u periodu pred njima, jer je ples od velikog značaja u razvoju djece i mladih. Ples je za dijete igra u kojoj kroz život uči o životnim vrijednostima koje im donose radost, prijateljstvo,zadovoljstvo.

Djeca su kreativna i znatiželjna u procesu rada, a kada usvoje zadani cilj, ta radost koja se širi dvoranom i pozornicom je nemjerljiva, osobito je to apostrofirano na putovanjima. Za nas pedagoge natjecanja jesu potvrda rada i kvalitete, ali zapravo ono što naši plesači dobiju druženjem kroz putovanja  su uspomene koje čuvaju zauvijek, kazuje voditeljica Nena Jurišić.

Ulazak u društvo najboljih godi i laska, no za nas je finale, već samo po sebi izuzetan uspjeh.

Uz pripreme za Zagreb, Gestice privode kraju i novu 57. Dramsko plesnu produkciju pod nazivom To malo klupko vjere koju će premijerno izvesti u HNK Zadar 19. prosinca 2022 u 18h.


Reci što misliš!