Kultura

najava

Koncert ansambla Synchronos za uvod u sezonu

Koncert ansambla Synchronos za uvod u sezonu
Željko Karavida

Bogato iskustvo, raznolikost instrumentarija i šarolika nacionalnost predstavnice su ansambla Synchronos.

Kao uvod u novu koncertnu sezonu, u petak, 23. rujna s početkom u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači nastupa međunarodni ansambl za suvremenu glazbu Synchronos. Osnovan je 2019. godine sa sjedištem u Zagrebu, a čine ga glazbenici iz Hrvatske, Austrije, Francuske te SAD-a. Njihov repertoar sačinjen je od skladbi koje su nastajale posljednjih 20 godina.

Bogato iskustvo, raznolikost instrumentarija i šarolika nacionalnost predstavnice su ansambla Synchronos. Spoj navedenog rezultat je suvremene, a ponekad, na iznenađenje slušatelja, i eksperimentalne glazbe. 

U Zadru nastupa u sastavu: Marko Zupan (flauta), Renaud Guy-Rousseau (klarinet, bas-klarinet), Nenad Marković (truba), Vlatka Peljhan (violina), Gal Faganel (violončelo), Luka Juhart (harmonika), Mia Elezović (klavir), Luis Camacho Montealegre (udaraljke) i Davorin Brozić (dirigent). 

Na programu su djela nizozemskog (Michel Van der Aa), britanskog (Sir Peter Maxwell Davies, preminuo 2016.), i baskijsko-francuskog (Ramón Lazkano) skladatelja, kao i triju skladateljica: Njemice Brigitte Muntendorf, Šveđanke Lise Streich i Mirele Ivičević - Splićanke koja živi i radi u Beču.

Riječima austrijske glazbene kritike, Mirela Ivičević u svom opusu razbija tabue i traga za subverzivnim potencijalom koji prebiva u zvukovima. Zauzvrat rekontekstualizira fragmente stvarnosti i zalaže se za estetski pluralizam.

Koncert se održava uz podršku glazbene zaklade Ernst von Siemens i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ulaz je slobodan.


Reci što misliš!