Kultura

u kneževoj palači

Otvoren 12. Skup muzejskih pedagoga hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem

Otvoren 12. Skup muzejskih pedagoga hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem
NMZ

U Kneževoj palači u srijedu, 21. rujna 2022. godine svečano je otvoren 12. skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem na temu Teško dohvatljive skupine posjetitelja

Skup je u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva i suorganizatora i domaćina Narodnog muzeja Zadar, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Zadra.  U svečanost otvorenja Skupa izvedbom pjesme Kalelarga uveli su sopranistica Nela Šarić i maestro Tomislav Košta.

Svečanosti otvorenja nazočili su pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije prof. Ivan Šimunić,  pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra dipl. muzikologinja Dina Bušić, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva i muzejska savjetnica mr.sc. Vlasta Krklec, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar dr.sc. Renata Peroš, predsjednik Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar, muzejski savjetnik u miru i predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Zadru prof. dr.sc. Radomir Jurić, direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan s delegacijom i brojni drugi uzvanici.

63bf01d3d2add1ddb249f44346b24f1e.jpg?v=2Prisutnima obratili su se ravnateljica Narodnog muzeja Zadar dr.sc. Renata Peroš, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva i muzejska savjetnica mr.sc. Vlasta Krklec, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra dipl. muzikologinja Dina Bušić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije prof. Ivan Šimunić koji je otvorio Skup.

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva svake druge godine organizira Skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem u suorganizaciji s različitim muzejima koji djeluju na području Republike Hrvatske.  Održavanjem Skupa muzejskih pedagoga u Zadru nakon 20 godina, otkad je posljednji Skup bio organiziran u Zadru, doprinijeti će razmjeni iskustava muzejskih stručnjaka u polju edukacije i komunikacije s posjetiteljima.

Narodni muzej Zadar u 2022. godini obilježava 190 godina postojanja i djelovanja na području očuvanja, zaštite i promocije kulturne i prirodne baštine Zadarske županije i Republike Hrvatske. Kao dio programa obilježavanja Narodni muzej Zadar ove godine je domaćin i suorganizator Skupa.

Nakon svečanog otvorenja Skupa uslijedila su plenarna i tematska usmena izlaganja, posterska izlaganja i predstavljanje Zbornika radova s prošlog skupa.

Svoje pozivno izlaganje na temu Prije dvadeset godina održao je predsjednik Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar, muzejski savjetnik u miru i predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Zadru prof. dr.sc. Radomir Jurić i prva muzejska pedagoginja u Zadru Cvita Raspović.

Unutar sesija na temu Pregledi, posjetitelji i digitalne platforme i Muzeji i lokalna zajednica  svoja usmena izlaganja održali su  ravnateljica Narodnog muzeja Zadar dr.sc. Renata Peroš, ravnateljica iz Muzeja Cetinske krajine-Sinj Daria Domazet, diplomirani knjižničar iz Znanstvene knjižnice Zadar  Tomislav Blažević, ravnatelj, dokumentarist i kustos Gradske galerije Antun Gojak Makarska Josip Karamatić, muzejska pedagoginja iz Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Dubravka Tullio, muzejski pedagog iz Gradske galerije Antun Gojak Makarska Toni Bilić, kustosica iz Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb Ana Škegro, muzejska savjetnica pedagoginja iz Etnografskog muzeja Split Vedrana Premuž Đipalo, muzejska pedagoginja i kustosica Ena Krnčević iz Arheološkog muzeja Osijek. Zbornik radova 11. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske „Novo normalno“ predstavili su viša kustosica pedagoginja i koordinatorica Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a Jelena Roboz i muzejski pedagog s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dr.sc. Danko Dujmović.

Nakon izlaganja sudionici su razgledali II Palače i izložbe Ratko Petrić: Baciti istinu u lice!, Šest salonskih priča: Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar, Pablo Picasso: Novi početak  uz stručno vodstvo voditelja Odjela Muzej grada Zadra kustosa prof. Hrvoja Perice i kustosice Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar dipl.pov.umj. Koraljke Alavanja.  

Kako bi doživjeli duh grada Zadra i upoznali se s gradom u kojem će sudionici boraviti iduća tri dana, održan je stručni obilazak grada Zadra.     

 

 

  


Reci što misliš!