Kultura

predstavljena nova sezona koncertnog ureda zadar

Sezona donosi ponajbolje što se trenutno na sceni domaće umjetničke glazbe može čuti

Sezona donosi ponajbolje što se trenutno na sceni domaće umjetničke glazbe može čuti
eZadar

U Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači danas je predstavljena nova sezona Koncertnog ureda Zadar

Kako je najavila Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, sezona donosi ponajbolje što se trenutno na sceni domaće umjetničke glazbe može čuti, uz probrana međunarodnih gostovanja – od klasične glazbe, preko jazza, flamenca, rocka i šire – uz povratak plesnih večeri tanga.

Od nekoliko zvučnih imena istaknula je Juan Carlos Romero Group koji iz prijestolnice flamenca Andaluzije stižu u novu Polivalentnu dvoranu Providurove palače koja se profilira u izvrstan prostor za neklasične glazbene žanrove; Braću Teofilović koji se u Zadar vraćaju nakon zapaženog koncerta 2018., klasičnog i flamenco gitarista Grishu Goryacheva kao i Tamara Obrovac Quartet.

0dc128e2afc37098375f4e6dc0126eb4.jpg?v=2Od aktivnosti posvećenih glazbenoj baštini tu je Zadarska salonska glazba 19. stoljeća, projekt u suradnji s dr. sc. Katicom Burić Ćenan koja sustavno istražuje taj zlatni period glazbenog života Zadra. Koncertom Antologija hrvatske zborske glazbe Zbor Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Jasenke Ostojić predstavit će glazbu iz istoimene zbirke u izdanju Koncertnog ureda Zadar. Dugogodišnji projekt Bersijada, koji promovira glazbu najvažnijeg skladatelja hrvatske moderne nastavlja se u siječnju, kada će pod zajedničkim nazivnikom Bersa na žalu Goran Filipec održati koncert uz predstavljanje njegovih albuma kompletne Bersine klavirske glazbe u izdanju ugledne diskografske kuće Naxos, a muzikologinja dr. sc. Nada Bezić predstavit će Sabrana djela Blagoja Berse, istraživačko-izdavački projekt Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Od novosti tu je Dalmatinski ciklus, program povezivanja Zadra, Splita i Dubrovnika kroz jačanje koncertne ponude, lokalnih ansambala i razmjenu gostovanja za kojega je ključnu potporu dalo Ministarstvo kulture i medija.

Poseban je naglašen ciklus Djeca i mladi, kojim se ta populacija privlači brojnim programima koji nisu samo konzumacija već isto tako i participacija mladih. U studenom se održava projekt Providurova Plug-in: Ziggy Stardust u koji su uključeni Prirodoslovno-grafička škola Zadar, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Obrtnička škola Gojka Matuline Zadar, Zadarski plesni ansambl, Zbor Fige, Narodni muzej Zadar i Kino Zona. Projekt obuhvaća radionice, izložbe, glazbu, ples i filmske projekcije. Zadarski komorni orkestar redovito održava koncerte za djecu – nakon dugogodišnjih izvedbi Petra i vuka na redu je Karneval životinja. Svake godine održavaju se radionice dobrog zvuka, a od prošle sezone krenula je i DJ radionica, sve uz sjajan odaziv mladih.

Koncertni ured Zadar prepoznaje djelovanje umjetničkih društava, organizacija i udruga koje su važan čimbenik gradskog kulturnog života i s njima definira različite oblike suradnje kroz ustupanje prostora, organizaciju i produkciju koncerata. U tom smislu se već duže surađuje sa Zadarskim komornim orkestrom, Hrvatskim pjevačkim glazbenim društvom Zoranić, Mješovitim pjevačkim društvom Condura Croatica i Gradskom glazbom Zadar, što će se formalizirati novim ugovorima o suradnji početkom listopada i čiji koncerti su objedinjeni u Zadarski ciklus, u kojem nastupaju i ostali glazbenici vezani porijeklom ili djelovanjem za Zadar.

Uz ostalo, programi koncertne sezone donose važne obljetnice: svečano otvorenje sezone bit će posvećeno 80. rođendanu Maje Dešpalj i 75. rođendanu Valtera Dešpalja. U 2023. se obilježava stota obljetnica smrti Dore Pejačević. Projektom Providurova Plug-in obilježava se 50 godina jednog od najznačajnijih glazbenih albuma 20. stoljeća, a posebna se briga posvećuje izvedbi djela suvremenih skladatelja, pa se tako za najavu sezone, 23. rujna, održava koncert međunarodnog ansambla za suvremenu glazbu Synchronos, čiji je repertoar sačinjen od skladbi koje su nastajale posljednjih 20 godina, među kojima je i djelo Mirele Ivičević. U listopadu nastupaju saksofonist Gordan Tudor i gitarist Mislav Režić također s programom suvremene i eksperimentalne glazbe, a Zadarski komorni orkestar redovito ostvaruje praizvedbe novih djela hrvatskih skladatelja.

Predsjednica udruge Zadarski komorni orkestar Linda Ivić Bijuklić predstavila je Ciklus Zadarskog komornog orkestra za koji tradicionalno vlada veliko zanimanje publike. U sezoni će se održati pet koncerata. Orkestrom će ravnati Pavle Zajcev, Branka Višić Karavida, šef-dirigent Ivan Repušić, Ivan Josip Skender i Matija Fortuna, a kao solisti nastupit će violončelisti Kajana Pačko i Branimir Pustički, pijanisti Mario i Jurica Šoša, klarinetistica Marija Pavlovic i fagotist Pieter Nuytten. U studenome će kao solisti sa Zadarskim komornim orkestrom nastupiti četvero učenika GŠ Bersa: Luka Čačić, Dora Dušević, Nora Fantina i Antonija Tudorović. Na taj će način mladi glazbenici dobiti neprocjenjivo iskustvo rada i nastupa s profesionalnim orkestrom, što je praksa koju Orkestar njeguje već generacijama, no upozorila je da je Zadar već iznjedrio brojne vrhunske glazbenike koji se nisu vratili živjeti u svoj rodni grad jer nisu imali uvjete za rad. U tom kontekstu Zadru nužno treba prava koncertna dvorana u kojoj bi mogao djelovati simfonijski orkestar. Ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa Branka Višić Karavida je svesrdno podržala tu inicijativu i najavila ciklus Bersa koji ove sezone donosi koncerte profesora škole, zatim bivših učenika koji studiraju na glazbenim akademijama, školskih ansambala te plesnog odjela.

Naposljetku je Melita Ivković zaključila konferenciju podsjećanjem na pristupačnost cijena pretplatničkog paketa odnosno pojedinačnih ulaznica. Od ove sezone pretplatnički paketi neće se vezivati za cikluse, već se publici nudi paket od 10 koncerata po izboru za 400 kuna, dok će se cijene ulaznica za pojedinačne koncerte kretati od 60 do 80 kuna, uz velik broj besplatnog sadržaja za djecu i mlade. Prodaja pretplatničkih paketa kreće od 21. rujna na adresi www.kuzd.hr.


Reci što misliš!