Kultura

5. koncert ovogodišnjeg Zadar Organ Festivala

Orguljaško-zborski spektakl u zadarskoj katedrali

Orguljaško-zborski spektakl u zadarskoj katedrali
Tea Sokolov

Jednu naizgled sasvim običnu rujansku nedjelju u Zadru obojao je glazbeni spektakl u zadarskoj katedrali

Bio je to peti koncert ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala koji već četiri godine u Zadar dovodi najveća orguljaška imena domaće i međunarodne scene. Ovog su se ljeta u Zadru, Ninu i Bibinjama izmjenjivali glazbenici iz Austrije, Rusije, Grčke i Slovačke, pripremivši teren za kulminaciju. Zadar je tako prošle nedjelje postao grad koji je prvi u Hrvatskoj ugostio jednog od najvećih suvremenih francuskih orguljaša i skladatelja – Najija Hakima. Taj umjetnik porijeklom iz Libanona svojom je vještinom niz godina održavao namještenje glavnog orguljaša u dvjema pariškim crkvama – bazilici Srca Isusova i crkvi Presvetog Trojstva – što je u orguljaškom svijetu ravno igri u prvoj ligi.

Naji Hakim u Zadar je stigao kao solist, orguljaš s notama vlastitih skladateljskih ostvarenja, a kako bi  začinio cjelovečernji koncert, iz Zagreba mu se pridružio Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci pod vodstvom Jurice Petra Petrača. Tu nedjeljnu večer punih su sat i pol ti glazbenici opijali mnoštvo u zadarskoj prvostolnici sakralnim djelima nepoznatih renesansnih skladatelja, hrvatskih zborskih majstora 20. stoljeća i velikog Mauricea Durufléa, a sve u vrtlogu Hakimovih vlastitih virtuoznih skladbi. Zbor je svoj nedjeljni repertoar ulančao s orguljaševim, kako bi stvorio homogen i kompaktan program za pamćenje.

914be7c9863773d51edd3b7ae844f11c.jpg?v=2Kako nije sve u programu, već i u samoj izvedbi, pokazao je zbor nastupom koji je postepeno iskoristio cijeli katedralni prostor, od začelja oltara pa sve do crkvenog kora, a posebno je snažan dojam ostavio u trenucima kada je okružio publiku u namjeri da stvori dojam jeke. Vrhunsku zborsku izvedbu pratila je orguljaševa virtuoznost, koju je publika mogla pratiti putem snimke uživo prenesene na platno. Zadar Organ Festival ovim potezom svojoj publici stvara jedinstvenu priliku da vide što to orguljaš na koru radi i kako orgulje uopće funkcioniraju. Hakim je pritom nastupao na raskošnim orguljama zadarske katedrale koje je izradila radionica Eisenbarth, a vrijedi naglasiti kako upravo Zadar ima jedne od najboljih i najvećih orgulja u Hrvatskoj kojima koncerti kakve organizira Zadar Organ Festival daju smisao postojanja i koriste njihov puni potencijal. Koncerti na zadarskim orguljama dobitna su kombinacija i za publiku, i za kulturu grada, ali i za sam instrument. Malo ljudi zna da je „ispuhati“ orgulje i sve njezine svirale, pa i one koje se muziciranjem prilikom liturgije gotovo nikad ne koriste, jednako važno kao i „ispuhati“ dizelaša, kako bi instrument ostao funkcionalan, čist, aktivan i „zdrav“. 

Za završnu solističku točku, Hakim je odabrao izvesti improvizaciju i to na odabrani glazbeni predložak. Kako taj orguljaš svoju inspiraciju, osim u vjeri, često pronalazi i u glazbenom folkloru, tako je i za ovu priliku odlučio posegnuti u našu glazbenu baštinu. Pred njim je bila stranica notnog  predloška – jedna jedina zadarskoj publici prepoznatljiva glazbena tema klapske pjesme Lipe ti su – kojoj je Hakim potpuno iz glave dao novi polifoni život, provlačeći je kroz prste u najrazličitijim registrima više od deset minuta.

Cantoresi su tu istu nedjelju u jutarnjim satima u zadarskoj crkvi sv. Šime samoinicijativno izveli Misu u C-duru Charlesa Gounoda, razveselivši sretnu publiku i obogativši naš grad vrhunskom glazbom.

Posljednji događaj ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala planiran za srijedu, 21. rujna, bit će odgođen, a novi datum će se najaviti uskoro. Ta izvedba donijet će praizvedbu orguljaške skladbe Berislava Šipuša koja će kroz trinaest stavaka prenijeti atmosferu i doživljaje s trinaest odabranih fotografija Zvonimira Brkana, jednog od nekoliko istinskih majstora fotografije koji su obilježili ovaj medij u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća. Čast prve izvedbe Šipuševe skladbe pripala je orguljašici i osnivačici festivala, Tei Kulaš, koja će za tu priliku u prostor predromaničke rotonde dopremiti mobilne električne orgulje partnerske tvrtke Mixtuur iz Nizozemske.

Pokrovitelji 4. Zadar Organ Festivala su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra, TZ Zadarske županije, Austrijski kulturni forum, a ostali koncerti ZOF-a su organizirani u suradnji s crkvom Uznesenja BDM u Bibinjama, crkvom sv. Anselma u Ninu, Koncertnim uredom Zadar i nizozemskom orguljskom radionicom Mixtuur Orgels. Sve sponzore i donatore ZOF-a, kao i više o ovogodišnjem programu, pronađite na službenim stranicama festivala.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti