Kultura

državni arhiv u zadru

U utorak predstavljanje knjige "Kartografska zbirka Državnog arhiva u Zadru"

U utorak predstavljanje knjige
F.Šimićev/TZ

Državni arhiv u Zadru obilježava 20. rujna kao svoj dan i spomen na godinu 1624. kada je osnovan Arhiv Generalnog providura za Dalmaciju, preteča današnjeg Državnog arhiva u Zadru

Ovogodišnji rođendan slavimo uz predstavljanje novoizašle knjige u potpunosti nastale u našoj ustanovi. Knjiga "Kartografska zbirka Državnog arhiva u Zadru" opisuje izvorno arhivsko gradivo, tj. jednu od najpoznatijih zbirki našeg arhiva, a autorica je naša kolegica arhivistica Tamara Šarić-Šušak, poručuju iz zadarskog arhiva.

Knjiga opisuje 1306 raznih karata i 5 atlasa, planove, skice, projektne dokumentacije izgradnje cesta, mostova i regulacije vodotokova. Pojedine kartografske jedinice sastoje se od jedne, a katkada i nekoliko desetaka karata, listova, segmenata, skica, prerisa i sl. Karte u ovoj Zbirci nastale su u rasponu od 17. do 20. stoljeća. Promatrano iz povijesnog i zemljopisnog konteksta Zbirka sadrži karte bivše mletačke i austrijske provincije Dalmacije, Dalmacije za vrijeme francuske uprave, prostora nekadašnje Dubrovačke Republike, Istre, Zadarskog okruga, te njihovih manjih cjelina, kao i karte s područja nekadašnje Habsburške Monarhije i njenih zemalja, zatim Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Boke kotorske, Crne Gore, Papinske države, Ilirskih provincija, itd. Zbirka sadrži razne rukopisne i tiskane kartografske prikaze mikrolokaliteta, vojnih i političkih razgraničenja na hrvatskom povijesnom prostoru kao i karte svijeta i Zemljinih polutki. Među autorima neki su od najpoznatijih kartografa hrvatske i europske provenijencije svoga vremena.

Osim praktične vrijednosti ove publikacije koja donosi informacije o sadržaju Kartografske zbirke i omogućuje njenu širu dostupnost i vidljivost, hrvatska javnost dobila je monografiju o jednom specifičnom spomeniku kulturne baštine Republike Hrvatske. Publikacija je namijenjena širokom krugu korisnika: geografima, povjesničarima, demografima, lingvistima, povjesničarima umjetnosti, kao i studentima, učenicima i ostalima zainteresiranima za spomenute kartografske jedinice.

- Stoga vas pozivamo da sutra, u utorak 20. rujna u 19 sati u Kneževoj palači u Zadru nazočite predstavljanju ovog vrijednog djela uz prigodni domjenak i druženje. Dobrodošli!
 


Reci što misliš!