Kultura

U punom sjaju

Rab film festival nakon pandemijskih izdanja u punom formatu

Rab film festival nakon pandemijskih izdanja u punom formatu
vijesti.hr

Ovogodišnji, 4. Rab film festival se, nakon dva pandemijska izdanja ponovno održava u punom formatu, od 19. do 24. kolovoza, uz još opsežniji filmski i popratni program.

Među ostalim, prikazat će se hrvatski film “Baci se na pod” Nine Violić, te dvije hrvatske manjinske koprodukcije - “Ljeto kada sam naučila letjeti” Radivoja Andrića i “Novi imperij” Anne Shishove.

Potonji, koji ima na festivalu hrvatsku premijeru, govori o aktualnoj temi odnosa vlasti Rusije, Vladimira Putina, prema disidentima, a prikazat će se u istom danu kada i regionalna premijera ukrajinskog filma “Pamfir” Dmytra Sukholytkyy-Sobchuka.

Po riječima direktora festivala Roberta Tomića Zubera, na festivalu se bave i novinarstvom u smislu odgovornosti medija, propitkujući kako i na koji način žuti mediji mogu uništiti nečiji život, o čemu u svom filmu "Do daske", koji će na Rabu imati svjetsku premijeru, govori režiser Aleksandar Reljić.

Toj je temi posvećen i razgovor na tu temu na RAFF Talku, programu koji se uvodi od ove godine.

U 4. izdanje uvest će predprogram, a kao još jedan organizacijski iskorak, uz nove lokacije i poseban program, najavljena su dva koncerta na Novoj rivi, Hladnog piva i Massima, dok će TBF svirati nakon projekcije filma Nine Violić za koji su napisali pjesmu "“Pas s plastičnim plaštom”.

Festival otvara Zlatnom palmom za režiju nagrađeni film "Dvostruka prijevara“, redatelja Parka Chan-wooka, a donosi ukupno 15 odabranih filmova.


Reci što misliš!