Kultura

glazbene večeri u sv. donatu

Umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri Jurica Šoša o otvorenju: To će biti zbilja nešto nikad viđeno do sad!

Umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri Jurica Šoša o otvorenju: To će biti zbilja nešto nikad viđeno do sad!

Spektakularno otvorenje ovogodišnjih 62. Glazbenih večeri u sv. Donatu 6. srpnja na Forumu najavio je umjetnički ravnatelj Jurica Šoša

Dakle, riječ je o adaptaciji baleta "Petar Pan" za lutkarski ansambl, autora Bruna Bjelinskog.

- Zahvaljujem Kazalištu lutaka što su se odazvali mojoj ideji koja je na kraju jako skupa ispala, moram priznati. U svakom slučaju, moja ideja je da Glazbene večeri ne možemo otvoriti s bilo čime. Lani je bila posveta godišnjici smrti Borisa Papandopula, a ove godine je obljetnica smrti jednog od najplodnijih skladatelja uopće, Bruna Bjelinskog. Došao sam na ideju da izvedemo jedno njegovo kapitalno djelo, izabrao sam balet. Balet na otvorem ne bi bilo moguće izvesti, barem ne u onom obimu kako je zamišljeno, a to je da Petar Pan leti itd. Onda mi je palo na pamet da preradimo taj balet za Kazalište lutaka.

Ni mi zapravo ne znamo kako će to još izgledati, ali sudeći prema  svemu onom viđenom, to će biti zbilja biti nešto spektakularno, reklo bi se. Meni je drago da ćemo prvi put tako nešto raditi. Zbilja, produkcija je svega toga i njima najveća i nama, a čini mi se da nećemo u cijelom gradu Zadru išta ikad raditi nešto glomaznije. Ovdje imamo glazbu u živo i cijelu produkciju. Probe će trajati pet, šest dana. Slaganje pozornice ide već večeras ili sutra. Tako da će se i ovih dana moći vidjeti kako će to sve izgledati - najavio je Šoša.

Pozvao je i svu djecu jer je ipak riječ o dječjoj temi, da dođu i dan prije na generalnu probu da slušaju tu divnu muziku i uživaju u divnoj predstavi.

- Brunu Bjelinskom smo posvetili još jedan program. Ideja je bila slična kao i lani, da okupimo sve zadarske glazbenike i posvetimo mu jedan koncert. Otvorit ćemo s Petrom panom, a zadnja točka na festivalu će biti njegovo ciklično djelo za glas i klavir "Ciciban" - najavio je.

Što se tiče ostalog programa Večeri,  tri su velike produkcije - balet, "Hekuba" u izvedbi ansambla Dialogos, i Zadarski komorni orkestar, a ovo drugo su manji koncertni, ali ništa manje važno.

- Zamislio sam da svaku godinu izvlačimo neko djelo iz arhiva, djelo zadarskih autora kojih ima, a to je kolegica sa Sveučilišta Katica Burić pokrenula prije par godina. Mi se tu i priključujemo. Tako da ćemo ove godine kvartetu Papandopulo dati mogućnost da obrade jedno djelo zadarskog autora i nadamo se se da bi takva djela mogla ostati i na repertoarima jer znamo da su u to vrijeme pisana raznorazna djela, ali ipak za sastave koji možda nisu toliko atraktivni za današnje izvedbe. Ove godine smo izabrali Nikolu Strmića - kazao je umjetnički ravnatelj.

Osim toga, slijedi i velika završnica izvedbi Brahmsovih simfonija, a taj će ciklus ZKO završiti 4. Brahmsovom simfonijom.

- Slušamo i jedan od najdražih violinskih koncerata, Koncert za violinu i orkestar, od Sibeliusa kojeg će izvoditi naš počasni koncert majstor Roman Simović koji nam dolazi već osam godina za redom. Imamo i jedan sjajan projekt koncert majstora ZKO-a Marka Grazijanija. To je ciklus od 12 sonata i partita J. S. Bacha, jedan poduhvat vrijedan divljena u širim okvirima jer to u Hrvatskoj do sad nitko nije napravio - predstavio je Šoša.


Reci što misliš!