Kultura

tradicionalno

Dani Gospe od Zečeva u Ninu

Dani Gospe od Zečeva u Ninu
Marko Dimić/PIXSELL

Blagdan Gospe od Zečeva slavi se prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća, a ove godine to je 23. svibnja. Poslije misnog slavlja započinje svečani ophod vjernika ulicama grada Nina koje su blagdanski uređene.

Vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva te pjevaju himnu Dobra Majko sa Zečeva te druge pjesme posvećene Djevici Mariji.

Nin je najstariji hrvatski kraljevski grad, prva hrvatska biskupija, kolijevka hrvatske državnosti i najveće marijansko svetište Zadarske nadbiskupije. U Ninu se u svibnju posebno časti blagdan Gospe od Zečeva koji se ove godine slavi 23. svibnja.

Gospa od Zečeva se prema pisanim tragovima i službenom priznanju biskupa Jurja Divnića, 5. svibnja 1516. godine na otočiću Zečevu ukazala udovici Jeleni Grubišić. Nin je od tada postao značajno marijansko svetište u kojem se svake godine u svibnju okuplja velik broj hodočasnika.

Čudotvorno Ukazanje Gospe od Zečeva obilježava se tri put tijekom godine: 5. svibnja, na utemeljeni blagdan i 5. kolovoza.

Blagdan Gospe od Zečeva slavi se prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća, a ove godine to je 23. svibnja. Poslije misnog slavlja započinje svečani ophod vjernika ulicama grada Nina koje su blagdanski uređene. Vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva te pjevaju himnu Dobra Majko sa Zečeva te druge pjesme posvećene Djevici Mariji.

Dani Gospe od Zečeva Nin, 2022.

Nedjelja, 22. svibnja 2022.

18:00 sati – Sveta misa

Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Središnja proslava blagdana Gospe od Zečeva

Svete mise u 6:00 sati, 7:30 sati, 8:30 sati

11:00 sati – svečana Sveta misa

- predvodi Mons. Josip Lenkić (generalni vikar)

18:00 sati – svečana Sveta misa

- predvodi Mons. Želimir Puljić (zadarski nadbiskup)

Četvrtak, 26. svibnja 2022.

18:00 Sveta misa


Reci što misliš!