Kultura

vokalna radionica hpgd-a zoranić

Akademska glazbenica i dirigentica Jasenka Ostojić: Upravo je čudesno kako su neki ansambli opstali i to je velika snaga "Zoranića"

Akademska glazbenica i dirigentica Jasenka Ostojić: Upravo je čudesno kako su neki ansambli opstali i to je velika snaga
eZadar

Uvijek ima mjesta za napredovanje, posebice ako se rad nastavlja nakon duge stanke, pa tako i kad je zborsko pjevanje u pitanju

Upravo s tim ciljem Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo "Zoranić" organiziralo je u petak, 13. svibnja, drugu javnu vokalnu radionicu, ovog puta pod nazivom "Intonacija u vokalnoj praksi".

Nakon Nele Šarić, koja je vodila prvu radionicu, drugu je vodila akademska glazbenica i dirigentica Jasenka Ostojić, ujedno i predsjednica Prosudbenog povjerenstva Međunarodnog natjecanja zborova u Zadru.

0ff0af85a106fb8e8489a6cf63734ff8.jpg?v=2Dodajmo da je ona redovita profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predaje dirigentske predmete i kolegije Zbor i Komorni zbor s kojima ostvaruje brojne vokalno – instrumentalne projekte pohvaljene od strane javnosti i glazbene kritike u zemlji te suradnje s eminentnim umjetnicima (Milan Horvat, Valerij Gergijev, Riccardo Muti itd). Od akademske 2018./2019. godine profesor je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (Bosna i Hercegovina) gdje predaje dirigiranje i srodne stručne predmete.

Tijekom dva sata trajanja radionice, prof. Ostojić upoznala je sve zborske pjevače s nekim tehnikama pjevanja i pružila im znanja koja će ovom gradskom zboru, koji dogodine slavi 115. obljetnicu, sigurno omogućiti da dodatno napreduju i ostvaruju planirane koncertne aktivnosti.

- Sigurna sam da je upravo to pravi način na koji se treba nositi sa svime što današnje vrijeme nudi kao izazove za našu zborsku djelatnost, a to je da se organiziraju upravo ovakvi skupovi i da se na taj način okuplja iznova, rekla bih, članstvo, da se iznova te dobre stare navike ponovno na neki način njeguju i da se ansambli profiliraju na jedan način koji sigurno vodi ka prosperitetu nakon dugo vremena pauze - naglasila je prof. Ostojić po završetku radionice, održane u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači.

ffa4a58f0528b24c89da1fa158e7979a.jpg?v=2- Zborska djelatnost pretrpjela je zaista veliku devastaciju. Upravo je čudesno kako su neki ansambli opstali i to je velika snaga "Zoranića", da se uspio održati, da je ansambl funkcionirao, da njeguje repertoare i da nalazi načina sa svojom Upravom i njihovim dirigentom Tomislavom Koštom kako unaprijediti rad i kako iznova motivirati i stvarati jednu novu zborsku stvarnost poslije ovako velike pauze u radu - kazala je predavačica.

- Mislim da su radionceu tom smislu jako dobar način i veseli me da nisam prvi predavač, to je sad već jedan niz radionica, gdje se sigurno svaki predavač može predstaviti na svoj način, svatko donosi neku svoju ideju, a sve to sigurno djeluje izuzetno motivirajuće za ansambl i u buduće i za sve ono će se događati na sceni u samom gradu Zadru - zaključila je na kraju.

Inače, "Zoranić" je ovu radionicu organizirao u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, a pod pokroviteljstvom Grada Zadra.


Reci što misliš!