Kultura

književna vibra

"Petrovo uho": ZaPis vratio književni festival u svoj grad!

ZaPis

Iza nas je prvo izdanje trodnevnog književnog festivala pod nazivom Petrovo uho, u organizaciji udruge Zadarski pisci - ZaPis.

Ovim projektom ZaPisovci su probudili sjećanje na kalibar bestival, projekt koji su u Zadru organizirali uz alfu i omegu uredništva u Hrvatskoj, Krunu Lokotara, no Petrovo uho prvi je književni festival - manifestacija takvog karaktera kojega su ZaPisovci iznijeli samostalno, uz podršku Odjela za kulturu i sport Grada Zadra, Volonterskog centra Zadar i Gradske knjižnice Zadar.

Zašto baš Petrovo uho?

- Petar Zoranić, naravno, prva asocijacija, bez kojeg književnost ne bi bila ista! Ali i Mediteran, taj naš krug u kojem djelujemo, živimo, radimo, stvaramo, promatramo, nismo ravnodušni. Petrovo uho je ona mala neugledna školjka koju, kada je pronađete na dnu mora ili na plaži, nećete odmah primjetiti, ali će vas zabljesnuti svojim sedefastim sjajem. Tako nekako smo i mi doživjeli ovaj naš festival, prvo izdanje, koje na prvi pogled nije nekakav bombastičan projekt, ali ima poseban sjaj iznutra. Jer čine ga ljudi, i njihov entuzijazam koji baš blista, kaže nam predsjednica ZaPisa, Iva Pejković.

Aktivirali su ZaPisovci mlade glumce iz Drame plus, svoje suradnike pod mentorstvom Vinka Radovčića. Oni su dijelom iz predstave "Proces" otvorili festival u atriju Gradske knjižnice Zadar.

Potom je na pozornicu stigao Ante Zlatko Stolica. S piscem, redateljem, scenaristom, razgovor je vodio Zoran Kačanić. Izostao je urednik, novinar, pisac Andrija Škare (koronavirus ga je spriječio), no ZaPis će ga naknadno ugostiti!

U atriju GKZD predstavljena je Poetska razglednica, predivno izdanje Sveučilišta u Zadru, spoj fotografije, poezije i predvoditelja, profesora i studenata, pjesnika i autora. Knjigu su predstavile Rafaela Božić i Iva Pejković.

ZaPis je za festival pripremio i giveaway akciju knjiga i izradio posebne festivalske majice (PulsPrint.eu). Made by Flige tijekom festivala prezentirala je unikatne radove, book bukete i mini knjižice u predvorju GKZD.

U Backstage baru književna večer s Darijom Žilić podsjetila nas je na moć poezije. S Darijom je razgovarala zadarska spisateljica Mirjana Mrkela. 

Subotnja akcija oslikavanja književne klupe ipak je zbog kiše odgođena pa nam slijedi u subotu, 14. svibnja u 11:00 sati.

- U Perivoju Jarula naši mladi iz ŠPUD-a radit će na prvoj zadarskoj književnoj klupi. Zahvalili bi se Odjelu za komunalne djelatnosti Grada Zadra na velikoj pomoći u tehničkom dijelu posla, pripremili su nam klupu i samo trebamo doći i poigrati se akrilnim bojama, a po skici koju sam vidjela, bit će to nešto fantastično. Možda je to početak serije književnih klupa u ovom perivoju, možda nam to bude akcija i za Petrovo uho 2023. Ovaj park je tako zanemaren, a predivan. Klupa se nalazi na idealnoj poziciji, iza leđa vam je bedem, a naprijed more. Sjednete, uživate u proljeće u zelenilu, a na jesen tu bude rapsodija i zvukova boja suhog lišća. To je klupa na kojoj ćete sigurno ili čitati ili pisati. Ili jednostavno disati, zaključuje Pejković.

Na Youtube kanalu ZaPis je objavio nekoliko snimki s festivala, a i na Facebooku možete pratiti sve aktivnosti.

U subotu, 14. svibnja, u poslijepodnevnim satima, na CraftMarketu u Brlogu, ZaPis će imati svoje mjesto, kao svojevrsni Dan otvorenih vrata udruge, pa svakako svratite po svoju dozu književnosti!

 

 


Reci što misliš!