Kultura

sasvim posebna slikovnica

Zaplovite s optimistom oko Zadra!

Zaplovite s optimistom oko Zadra!

Tko je Optimist i kako će vas on povesti u istraživanje našeg prelijepog grada Zadra? Danas vam predstavljamo ekipu koja stoji iza fantastične slikovnice. To su Mirjana Mrkela, Marin Franić i Frane Herenda.

Kreativne snage udružili su u ilustriranoj priči "Optimist oko Zadra" - Mirjana Mrkela autorica je teksta, Marin Franić izradio je ilustracije, a Frane Herenda urednik je izdanja.

Slikovnica je objavljena u nakladi Panacea, a uskoro će biti predstavljena javnosti.

Upoznati i zavoljeti jedan grad lako je uz dobroga vodiča, a od našeg Optimista jamačno nema optimističnijega, kaže nam Mirjana Mrkela. 25 pjesmica te isto toliko i jednako toliko šarmantnih ilustracija obuhvaća 25 ovih pojmova i lokacija: imena grada Zadra, sveti Šimun Bogonosac, Kopnena vrata, Pet bunara, Prirodoslovni muzej i doprinos Špire Brusine, Sveti Krševan i zvonik crkve Svete Stošije, ostatci rimskoga foruma, crkva svetoga Donata (dva puta), Morske orgulje i likovi iz slikovnica Vesne Parun, podmorska arheologija i opasnost od zaostalih mina, pape u Zadru: Aleksandar III i Ivan Pavao II., gradski fortifikacijski sustav, zadarski barkajoli, zadarski veslački klub, zadarska košarka, zadarski pomorci, Narodni list i prva pjesma na hrvatskom jeziku, višnja maraska i istoimena tvornica, gradsko kupalište (Jadran), Jedriličarski klub Uskok, zadarski zalazak sunca, liburna i kondura, i tzv. noć punog miseca.

- Čak i ako prelistavate našu slikovnicu samo po službenoj dužnosti, sigurni smo da će na vašim licima zatitrati osmijeh i ako se ne poželite provozati istom rutom, bit će to zato što namjeravate obići Zadar u širem luku, no o tome u nekom od slijedećih izdanja.

Frane Herenda prisjetio se kako se prije dvije godine u Indie baru našao s Mirjanom i Marinom i tako je zapravo rođena slikovnica "Optimist oko Zadra".

- Mirjanine prekrasne i razigrane pjesme o Zadru iz perspektive male jedrilice Optimista već su bile napisane. S puno duha i dječjeg zapažanja obuhvatile su vješto najbitnije zadarske toponime i sve ono što Zadar čini Zadrom. Optimist je vidno bio i veliko nadahnuće za niz ilustracija kojima je Marin popratio pjesme. Ilustracije su nastale u njegovoj "Tvornici mašte" u kojoj sam Marin živi pod motom "Nema odrastanja, nikad više!", priča Herenda.

- Sam protagonist, naš Optimist, ali i Mirjanine pjesme i Marinove ilustracije i tisućljećima starom Zadru daju duh vječnog djeteta. Vještim dizajnom pjesme i ilustracije u knjigu je uobličila dizajnerica Petra Kuzmić, knjigu je grafički uredio Nenad Šimunić, a sebe ponosno potpisujem kao urednika. Slikovnica je uskoro i u zadarskim knjižarama, a što je najvažnije, prva djeca je već čitaju!

A naš bodulski Petar Pan, Marin Franić koji vodi Tvornicu mašte s naglaskom na moto "Nema odrastanja, nikad više", kaže kako je jako ponosan na slikovnicu.

- Pokažite ju svojoj djeci, nek čitaju, vole naš grad i sanjaju...pokažite ju sebi, obojajte svoj dan u slobodu. U malo jedro, Optimist i javite dojmove. Hvala svima koji ste tu sve silne godine, koji pratite rad i po(R)uku Tvornice mašte, hvala o srca. Ja san još ko mali Lukoranac sve ovo sanja, srce mi je ogromno danas. Kad malo proslavin pripreman za tisak sljedeću slikovnicu, druge projekte, nema predaha. Malen, zahvalan ispod velog neba, uvijek je skroman naš ilustrator.
 


 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti