Kultura

U MUO dodijeljene godišnje nagrade ULUPUH-a

U MUO dodijeljene godišnje nagrade ULUPUH-a
Igor Kralj/PIXSELL

Keramičarka i slikarica Ljerka Njerš primila je u četvrtak nagradu za životno djelo ULUPUH-a, na svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje su uručene i ostale godišnje nagrade te udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

"Vrijeme u kojem živimo nije osobito sretno, potresi, okrutna pandemija, čini se da ne vidimo kraj tim teškim okolnostima pa ipak radimo i stvaramo jer to je ono što nas čini zdravima", rekla je laureatkinja, zahvalivši svima koji su ju predložili za tu važnu nagradu i doprinijeli da se ona dodijeli.

Dodala je i da pamti ovakve svečanosti u Gradskoj skupštini na kojima se okupilo puno više publike i kolega, no neće žaliti i drago joj je što su se dodjele nagrada nastavile u atriju muzeja gdje je ranije izlagala i predstavila svoju monografiju.

"Sretna sam i radi drugih koji su primili nagradu radi mogućnosti da se sretnemo iako u ograničenim okolnostima", istaknula je, dodavši da su nagrade uvijek novi stimulans za rad, ali i obaveza da ih svojim daljnjim kreativnim radom opravdaju.

Ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković istaknula je kako je važno da se umjetnost i dalje održava živom na svaki način, a ona to jest i ova današnja dodjela nagrada zato je jako važna.

U ova specifična vremena, za koja smo svi mislili da će proći relativno brzo, svečane prigode poput ove, gdje se susrećemo u malom broju i s brojnim ograničenjima važne su jer nagrađuju izvrsnost i podržavaju vitalnost umjetnika i umjetnosti unatoč izazovima, napomenula je.

"Nastojali smo kroz čitavo ovo vrijeme, u kojem smo se suočili ne samo s pandemijom na globalnoj razini nego i s razornim potresima na lokalnoj, koji su oštetili brojne kulturne institucije, osmišljavanjem brojnih mjera, natječaja i izravnim potporama umjetnicima umanjiti učinke ove krize", istaknula je.

Kako je dodala, tada kao i danas svjedočili su snazi umjetnosti koji i u ovom vremenima pokazala svoj značaj, a umjetnici su iskazali iznimnu kreativnost u traženju novih modela prezentacija umjetničkih sadržaja.

Predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal rekla je kako je iza tog udruženja stresna i teška godina koju je obilježila nepopustljiva pandemija, no unatoč tome hrvatski umjetnici su doprinijeli svojim radom ovo teško vrijeme bude lakše prebrodivo

Podsjetila je kako je u protekloj godini bila organizirana 21 izložba, četiri edukativna projekta, dvije međunarodne suradnje i radionice, otisnuto je šest monografija, realizirana su i dva velika online projekta te projekti izvan njihovog izložbenog prostora. Primljeno je 45 novih članova i šest članova u kategoriji studenata pripravnika.

"Raditi u izazovnim uvjetima bilo je iznimno složeno, ali smo u novonastaloj situaciji bili na raspolaganju članovima", rekla je Bakal, zahvalivši Ministarstvu kulture i medija na provedenim natječajima i potporama za pomoć umjetnicima, kao i Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba na potpori.

Okupljene je pozdravio i ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, ustvrdivši kako je to prirodno mjesto da se dodijele nagrade ULUPUH-a, te da je Ljerka Njerš na neki način i 'njihova' jer je ondje više puta izlagala.

Dodijeljene su i ostale tradicionalne ULUPUH-ove nagrade

Nagrada za najbolji izložbeni projekt u 2021. Lidiji Boševski za izložbu "Materia" u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, na kojoj su predstavljeni autoričini projekti inspirirani prirodom, teksturama, strukturama i prirodnim oblicima.

Feđa Gavrilović primio je Nagradu za najboljeg mladog autora, autoru brojnih likovnih kritika i eseja o umjetnosti u časopisima Vijenac, Kontura, Jutarnji list, Zarez, Oris, Tema, Riječi, Hrvatski filmski ljetopis, te na portalu Arteist. Popratio je brojne samostalne i grupne izložbe predgovorom, a također je osmislio i niz tematskih i problemskih izložaba.

Za najbolji izdavački projekt nagrađena je Martina Petranović za knjigu "Zlatko Kauzlarić Atač – Slikar u kazalištu", posvećenu slikarskome i kazališnome, a ponajprije scenografskom opusu tog likovnoga i kazališnoga umjetnika. Objavljena je u nakladi ULUPUH-a i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, urednice su Ivana Bakal i Martina Petranović, a grafički dizajn potpisuje Mario Aničić.

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge uručeno je likovnom kritičaru i kustosu Branku Franceschiju, ravnatelju Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti "zbog jedinstvenog rada i zalaganja tijekom pripreme i realizacije izložbe 55. zagrebačkog salona, ugledne nacionalne izložbe suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, s dugom, 50-godišnjom tradicijom".

Počasnom članicom ULUPUH-a proglašena je Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu od 2018. godine.


Reci što misliš!