Kultura

zadarska kinoteka

Kino Zona i u 2022. donosi fantastične filmove

Kino Zona i u 2022. donosi fantastične filmove

Ivica Perinović (Kino Zona Zadar) najavljuje nekolicinu najzanimljivijih naslova renomiranih autora sve u nadi kako će neki od njih svoje projekcije imati i u zadarskoj kinoteci.

U novoj bismo godini trebali dočekati bezbroj fantastičnih filmova, a koliko će njih u ovom pandemijskom ludilu uistinu pronaći svoj put do kinodvorana, odnosno, streaming servisa, znat ćemo na vrijeme.

Ivica Perinović (Kino Zona Zadar) najavljuje nekolicinu najzanimljivijih naslova renomiranih autora sve u nadi kako će neki od njih svoje projekcije imati i u zadarskoj kinoteci.

Učestali 'gost' programa Kino Zone je i fantastični Wes Anderson koji je se vraća u kina tek nekoliko mjeseci nakon premijere briljantne komedije ''Francuska depeša''. O njegovom najnovijem, 11. filmu imena ''Asteroid City'' za sad se ne zna suviše izuzev činjenice da je riječ o romantičnoj komediji snimanoj u pitoresknom španjolskom gradiću Chinchón i kako će u njemu nastupiti još jedna zvjezdana postava predvođena sveprisutnom Tildom Swinton te ostalim Andersenovim 'kućnim' glumcima: Billom Murrayem, Adrienom Brodyem, Jasonom Schwartzmanom, Scarlett Johansson, Bryanom Cranstonom, Jeffom Goldblumom, Rupertom Friendom, Jeffreyem Wrightom i Lievom Schreiberom, odnosno, novopridošlim 'pojačanjima': Tomom Hanksom, Margot Robbie, Hope Davis, Mattom Dillonom i Mayom Hawke.

Nakon višegodišnje pauze i kratkometražnog filma ''Meso i arena'', konačno nam se vraća i znameniti meksički redatelj Alejandro González Iñárritu. U komičnoj drami ''Bardo'' radnja prati meksičkog novinara i dokumentaristu koji se vraća kući kako bi se suočio s novom stvarnošću svoje zemlje. Glavne uloge u filmu tumače Andrés Almeida i Daniel Giménez Cacho.  

Svoju desetu suradnju s Robertom De Nirom, odnosno, šestu s Leonardom Di Caprijem, ove će godini ostvariti i legendarni Martin Scorsese u povijesnoj krimi drami ''Ubojice Flower Moona''. Kad 1920-ih pod misterioznim okolnostima biva ubijeno nekoliko pripadnika plemena Osage, F.B.I. pokreće veliku istragu u koju biva uključen i Edgar J. Hoover. Uz De Nira i Di Caprija, u filmu među ostalima nastupaju još i Jesse Plemons, Brendan Fraser, John Lithgow te Barry Corbin.

Svoju veliku godinu trebala bi imati i slavna filmska obitelj Cronenberg. Pater familias, David, vraća nam se nakon osmogodišnje pauze uz ZF horor dramu ''Zločini budućnosti'' (nema veze s njegovim istoimenim filmom s početka karijere) koja nas vodi u ne tako daleku budućnost u kojoj se čovječanstvo uči prilagođavati svom sintetičkom okruženju. Ova evolucija pomiče ljude izvan njihovog prirodnog stanja i prelazi u metamorfozu, koja mijenja njihov biološki sastav. Glumačku ekipu ove interesantne priče među ostalima čine Léa Seydoux, Kristen Stewart i Viggo Mortensen.

Davidov sin Brandon (njegove ''Demone'' ste prošlog ljeta mogli pogledati u Kino Zoni) svoj je najnoviji ZF horor ''Beskonačni bazen'' dijelom snimio u listopadu pokraj Šibenika, a radnja prati bogati par na odmoru u La Tolqa 'all inclusive' odmaralištu izvan kojeg se događaju neke misteriozne i opasne stvari. Bračni par Foster tumače Alexander Skarsgård i Mia Goth, a u jednoj od glavnih uloga nastupa i proslavljeni njemački glumac Thomas Kretschmann.

Davidova kći Caitlin, inače proslavljena fotografkinja, ove bi godine trebala predstaviti svoj dugometražni debi ''Humani'', no za sad još uvijek nije objavljeno tko bi u njemu trebao glumiti niti datum premijere. Što se tiče radnje, ona se također odvija u bliskoj budućnosti gdje je 20% svjetske populacije stradalo u ekološkoj katastrofi, a kad se jedan brižni otac dobrovoljno prijavi za vladin program eutanazije, stvari krenu u krivom smjeru. Davidove 'jabuke' definitivno nisu pale daleko od njegova plodna stabla što se može iščitati iz filmova njegove djece, a da bi moglo biti podjednako uspješni, već je dokazao sin Brandon.

Talijanski redatelj Luca Guadagnino nedavno je pak završio sa snimanjem kanibalističkog romantičnog horora ''Kosti i sve'', adaptaciji istoimenog romana Camille DeAngelis. Priča koja prati mladu ženu koja ne može odoljeti želji da pojede svakoga tko se previše brine za nju, svakako zvuči uvrnuto, možda i gadljivo, no sigurni smo kako će nam Guadagnino priuštiti još jedno djelo za pamćenje. Glumačku ekipu čine Taylor Russell, Timothée Chalamet, Mark Rylance, Michael Stuhlbarg, André Holland, Jessica Harper te Chloë Sevigny.

Novi film, ''Tori i Lokita'', imaju i proslavljena belgijska braća Dardenne koji nam kazuju priču o mladom dječaku i adolescentici koji su putovali sami od Afrike do Belgije, gdje se susreću i udružuju kako bi zajedno prevladali teške uvjete izgnanstva.

Nakon petogodišnje pauze vraća nam se i genijalni švedski redatelj Ruben Östlund. U crnohumornom ''Trokutu tuge'' Harris Dickinson i Charlbi Dean glume par pozvan na luksuzno krstarenje s brodom čiji je kapetan (tumači ga Woody Harrelson) predani marksist. Brod tone, putnici su nasukani na pustom otoku, a odjednom čistačica, jedina među njima s bitnim vještinama preživljavanja, mijenja dinamiku grupe.

Priča s filmskim novitetima u 2022. tu ne staje, no ovaj već poduži tekst bi se pretvorio u pravi roman kad bi naveli baš sve interesantne filmove koji nas očekuju pa ćemo za kraj spomenuti samo i to da bi svoje premijere ove godine trebali imati i najnoviji uradci:  Yorgosa Lanthimosa, Floriana Zellera, Darrena Aronofskog, Park Chan-wooka, Mie Hansen-Løve, Stevena Soderbergha, Sare Polley, Alexa Garlanda, Arija Astera, Todda Fielda, Stevena Spielberga, Davida Finchera, Davida O. Russella te brojnih drugih.


Reci što misliš!