Kultura

gradske crtice

Gradska knjižnica Zadar u 2022. vraća se "u grad", te otvara Odjel za mlade i stacionar u Kožinu

Gradska knjižnica Zadar u 2022. vraća se
Iva Pejković

Organizacijom različitih programa i aktivnosti, razvojem i poticanjem čitalačke pismenosti te povećanjem dostupnosti knjižne građe GKZD u 2022. godini nastavlja pratiti Nacionalnu strategiju poticanja čitanja

Mreža Gradske knjižnice Zadar obuhvaća pet gradskih predjela (Središnja knjižnica i ogranci Aleksandar Stipčević – Arbanasi, Bili Brig, Crno i Ploča), otoke Olib i Silbu (knjižnični stacionari), knjižničnu stanicu u gradskom predjelu Bokanjac.

S obzirom na to da knjižnica ima status županijske matične knjižnice, šire kontinentalno područje Zadarske županije pokriveno je, od 2007. godine, pokretnom knjižnicom – bibliobusom i obuhvaća 67 naselja sa 77 stajališta.

Organizacijom različitih programa i aktivnosti, razvojem i poticanjem čitalačke pismenosti te povećanjem dostupnosti knjižne građe GKZD u 2022. godini nastavlja pratiti Nacionalnu strategiju poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Naglasak je na nastavku provedbe projekta za mlade Uključi se knjigom te početak rada na novim prostorima – Odjelu za mlade i spajanju Knjižnice sa zgradom Centra za mlade, Ogranka Grad unutar Providurove palače te početak rada knjižnične stanice u gradskom naselju Kožino. 

U prostoru Providurove palače u prizemlju bit će oformljen odjel Gradske knjižnice čiji će knjižni fundus biti orijentiran na baštinu i kulturu grada.

- U posebno izazovnim vremenima naše današnjice, prilagođavamo se digitalnom svijetu, promoviranom nove tehnologije, nove načine pristupa znanju, promičemo pismenost i čitanje u svim oblicima među kojima klasična, papirnata forma i dalje ima vrlo važnu ulogu. Kao što su naši prethodnici kroz povijest stvarali djela u različitim materijalima i oblicima, na knjižničarima je pronalaženje rješenja kako u okruženju razvoja tehnologije osigurati znanje i ponuditi provjerene i pouzdane infromacije svim korisnicima, poručila je ravnateljica Doroteja Kamber-Kontić.

Gradska knjižnica Zadar bavi se i kućnom dostavom knjiga, obavlja aktivnost Pitajte knjižničare (referentna online usluga), pomaže u učenju djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, provodi volonterski program Mentori za čitanje, promiče čitanje kroz Mjesec hrvatske knjige, održava tečaj korištenja računala za umirovljenike


Reci što misliš!